Małe cukinie faszerowane kaszą jaglaną z sosem Ajvar

Zapraszam na następne, pyszne, lekkie danie z cukinią i kaszą jaglaną. Tym razem do kaszy dodałam sos pikantny typu Ajvar  ( mam domową wersję ) , ser parmezan, natkę pietruszki i zapiekłam pod serem mozarella.

Kaszę jaglaną gotuję zazwyczaj z jakimiś ziołami bo jest wtedy  fajnie aromatyczna. Tym razem dodałam gałązki świeżego tymianku więc kasza była tymiankowa. Ten aromat świetnie komponował się z pikantnym sosem pomidorowo -paprykowym.

Do tego dania  najlepsze są małe cukinie  kulki bo farsz dobrze się nakłada, piecze i takie pieczone cukinie można następnego dnia wziąć do pracy.

kasz-004

 

Składniki

4 małe okrągłe cukinie,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1 mały słoiczek sosu  typu Ajvar-  pikantny

Natka pietruszki,

2 łyżki parmezanu

Sól, pieprz,

Parę listków tymianku,

10 dag sera mozzarella

¾ szklanki kaszy jaglanej,

2 szklanki wody

Wykonanie:

Cukinie myjemy,  suszymy, kroimy kawałek  i wyjmujemy łyżeczką miąższ ze środka – z pestkami.

Przygotowujemy farsz.

Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy  wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z  listkami tymianku, na małym ogniu pod przykryciem,  do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby  nie przykleiła się do garnka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę,  dajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie ugotowaną kaszę, sos Ajavr, ser parmezan, mieszamy do połączenia wszystkich składników i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki.

Cukinie układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem  i nakładamy farsz. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Naczynie przykrywamy folią i pieczemy 20-30 minut w tem. 200 stopni. Na koniec zdejmujemy folię, posypujemy cukinie serem mozzarella i zapiekamy 5 minut ( aż ser się zarumieni).  Było pysznie i lekko.

 kasz-022 kasz-029

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.