Szaszłyki z piersi indyka z cukinią i w aromatycznej zaprawie z tymianku i sosu sojowego

Bieganie latem o poranku to coś co polubiłam wyjątkowo. Szczególnie w sobotni lub niedzielny poranek kiedy nie trzeba się spieszyć do pracy i można biegać ile tylko mamy sił.

Takie systematyczne bieganie połączone z lekkim jedzeniem daje bardzo dobre efekty odchudzające. Sylwetka staje się smuklejsza i chudnie się zdrowo.

Zachęcam do podjęcia takiego wyzwania i przestawienia się na małe, lekkie ale jedzone często posiłki i systematyczny ruch, różny: bieganie, rower, rolki…. co lubicie. Niech to Wam sprawia przyjemność.

Dzisiaj propozycja na takie lekkie danie na grilla. Szaszłyki z piersi indyka z cukinią, w aromatycznej zaprawie z tymianku, sosu sojowego, soku z limonki ze szczyptą pikanterii. Można zrobić na grillu elektrycznym lub na normalnym węglowym. Smacznego  😉

DSC_0100

Składniki

średniej wielkości filet z indyka – około 700g,

1 średnia cukinia,

Łyżeczka suszonego tymianku,

Gałązka świeżego tymianku,

Łyżka sosu sojowego,

Sól, pieprz,

Szczypta pieprzu Cayenne,

2 ząbki czosnku,

Oliwa,

Sok z limonki

Wykonanie

Filet z indyka myjemy i kroimy na małe kwadraty/ prostokąty, doprawiamy solą i pieprzem.

Cukinię myjemy i kroimy również na małe kwadraty/prostokąty i doprawiamy solą.

W misce mieszamy oliwę, wyciśnięty czosnek, tymianek, sok z limonki, sos sojowy, pieprz cayenne i mieszamy. Kawałki indyka mieszamy z ¾ zaprawy, dodajemy świeże listki tymianku i zostawiamy na ½ godz. do lodówki. Do pozostałej części zaprawy dajemy cukinię i chwilę trzymamy w zaprawie.

Na patyczki do grillowania nadziewamy na przemian kawałki indyka i kawałki cukinii. Patelnię grillową nagrzewamy i układamy szaszłyki. Polewamy je delikatnie oliwą, najlepiej łyżką.

Grillujemy krótko, po minucie z każdej strony. Następnie układamy szaszłyki w naczyniu żaroodpornym i przelewamy tam sos z grillowania. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, funkcja grill i grillujemy nasze szaszłyki około 15 minut. Jeśli będziemy to robić na grillu węglowym to najlepiej smażyć na tacce, żeby szaszłyki nie spadały przez kratkę do ognia.

 DSC_0110 DSC_0113

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.