Roladki z cukinii

Roladki z cukini nadziewane twarożkiem i warzywami to łatwe do wykonania i jednocześnie miłe dla podniebienia danie. W sezonie letnim jest to lekka przekąska na kolację.

Składniki:

3-4 nieduże cukinie,

Serek almette jogurtowy,

3 ząbki czosnku,

1 świeży ogórek,

Oliwa,

Sól, pieprz,

1 łyżka balsamico,

koperek

Wykonanie:

Umyte wysuszone cukinie kroimy  wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Cukinia powinna być miękka na tyle by móc ją  łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność.  Jeśli nie mamy specjalnej patelni można użyć zwykłej teflonowej. Ogórek  kroimy  w paski. Serek almette mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i pokrojonym drobno koperkiem. Wystudzone cukinie lekko przyprawiamy solą pieprzem, smarujemy cienko serkiem i nakładamy na serek ogórek. Każdą cukinię zrolować i ułożyć na półmisku
(jeśli się nie trzyma to spiąć np.wykałaczką). Gotowe roladki  polewamy oliwą i balsamico, doprawiamy odrobiną  soli i pieprzu. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki aby lekko stężały.

Wspaniała i lekka przekąska np. na kibicowanie i oglądanie meczów na EURO 2012

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Czerwiec 26
    Odpowiedz

    Jaka pyszna i lekka przekąska, uwielbiam grillowane warzywa 😉

  2. Czerwiec 27
    Odpowiedz

    Pyszne, robiłam kiedyś podobne z feta w smrodku 🙂

  3. sofie-ta
    Lipiec 2
    Odpowiedz

    Lubie baardzo, mniammm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.