Polędwiczki wieprzowe w ziołach prowansalskich

W ubiegłą niedzielę przygotowałam na obiad takie właśnie pyszne danie. Polędwiczki to niezwykle smaczne i delikatne mięso, które po odpowiednim zaprawieniu smakuje wybornie. Prezentowane już kiedyś przeze mnie polędwiczki w zaprawie miodowo-musztardowej cieszą się u mnie w domu dużym uwielbieniem, ale postanowiłam tym razem zaproponować rodzinie nową wersję. Ta – w ziołach prowansalskich – posmakowała im równie dobrze.

Składniki dla 4 osób;

2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowej,

Sól , pieprz,

Czosnek, – 4 ząbki

Zioła prowansalskie

Sok z 1/2 cytryny

2 łyżki sosu sojowego

Oliwa

Sos:

2 łyżki majonezu

1 łyżka ketchupu

Małe opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego

Sok z 1/2 cytryny

2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Polędwiczkę kroimy na małe kotlety, które  najlepiej przygotować wcześniej, żeby nabrały smaku w przyprawach ( około 2 godz.). Mięso polędwiczki jest bardzo delikatne więc nie rozbijamy je jak np. schab  lecz w rękach je rozcieramy i solimy. W odrębnym naczyniu przygotowujemy zaprawę: wyciśnięty czosnek, pieprz, zioła prowansalskie, oliwę, sok z cytryny i sos sojowy mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy do tego polędwiczki i łączymy zaprawę z mięsem.  Tak przygotowane mięso przechowujemy w lodówce około 2 godz..

Patelnię grillową ( może być grill elektryczny) rozgrzewamy i smażymy kotlety, bez tłuszczu. Trwa to chwilę czasu bo polędwiczki to delikatne mięso. Polecam na niedzielny obiad.

Do tego przygotowujemy sos: majonez, jogurt naturalny, ketchup, czosnek i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Najlepiej jest podać z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.