Karkówka z grilla w rozmarynowym aromacie

Sezon grillowy przed nami więc zapewne poszukujecie ciekawych propozycji na grilla. Karkówka jest dobrym mięsem do grillowania a dobrze przyprawiona i podana z sałatką jest obowiązkowym  elementem grilla.

Dzisiejsza propozycja jest z dodatkiem świeżego rozmarynu, więc jest dla miłośników tego zioła. Dodatkowo do grillowania dolałam trochę  czerwonego wina i mięso było aromatyczne i soczyste. Ważne jest też to, że nie trzeba je dużo wcześniej przygotowywać mięsa, można zrobić przed samym grillowaniem.

DSC_5222

Składniki;

6 kotletów z karkówki,

sól, pieprz,

2 ząbki czosnku

Oliwa,

Świeże gałązki rozmarynu,

Czerwone wino,

Wykonanie

Mięso myjemy i zbijamy. Kotlety smarujemy oliwą i doprawiamy pieprzem. Czosnek wyciskamy i  ucieramy razem z solą, następnie smarujemy  każdy kotlet. Kawałki świeżego  rozmarynu nakładamy na kotlety ( po parę listów – bo rozmaryn jest bardzo aromatyczny)

Gotowe smażymy na grillu lub na patelni grillowej, dolewając do grillowania trochę czerwonego wina.

 DSC_5225 DSC_5226

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.