Szaszłyki z wołowiny

Lato to idealna pora na grillowanie. Mięso, warzywa czy  ryby są dobre z grilla bo pachną dymem i mają wyjątkowy smak.

Mięso wołowe jest dobre do przygotowania pysznych szaszłyków. Wystarczy je potrzymać chwilę w dobrej marynacie, połączyć z boczkiem bo samo w sobie jest dość suche i mamy pyszne szaszłyki. 
Te są wyjątkowo aromatyczne bo zaprawa jest z imbiru, czosnku, sosu sojowego wódki. Po takiej zaprawie mięso nabierze aromatu i skruszeje. 
Do tego pieczone, aromatyczne ziemniaki, sałatka i mamy pyszny obiad z grilla. 




Składniki dla 4 -6 osób;

700 g wołowiny – rostbefu,

Kawałek świeżego imbiru – 3 cm

Sól, pieprz, 

3 ząbki czosnku,

2 łyżki oliwy,

350 g boczku wędzonego, parzonego dość tłustego,

100 ml wódki,

56-7 łyżek sosu sojowego,

oliwa

Wykonanie:

Mięso myjemy, suszymy i kroimy w średniej wielkości kwadraty. 

W misce mieszamy wódkę, starty imbir, sos sojowy, wyciśnięty czosnek, oliwę. 

Dodajemy kawałki mięsa, mieszamy i zostawiamy na 2 godz w chłodnym miejscu.

Boczek kroimy w szersze paski. 

Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju i nadziewamy na przemian mięso i boczek. 

Patelnię grillową ( może być grill elektryczny) rozgrzewamy i grillujemy  bez tłuszczu aż będą rumiane.  

Podajemy z sałatką i pieczonymi ziemniakami. 



Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.