Piersi kurczaka zapiekane z cukinią w sosie limonkowo-koperkowym

Delikatne piersi z kurczaka zagrodowego zapieczone w aromatycznym sosie limonkowo-koperkowym z dodatkiem cukinii, to moja propozycja na danie na obiad lub ciepłą kolację.

Robi się dość szybko a smak jest znakomity. Wcześniej pieczemy cukinię w aromatycznym śmietanowym sosie z dodatkiem soku z limonki, koperku i czosnku.
Kurczaka  doprawiamy, lekko podsmażamy i dodajemy do podpieczonej cukinii. Całość zapiekamy. Piersi przygotowane w ten sposób są soczyste, nie wysuszone, znakomite ziemniakami czy ryżem.

Składniki:

2 piersi z kurczaka zagrodowego,
1 cukinia,

1 szklanka śmietanki 18 %

1 łyżka masła klarowanego,
Limonka,

Papryczka chilli,

Pęczek koperku,

50 g sera feta,

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Wykonanie:

Piersi z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, nacieramy czosnkiem i delikatnie skrapiamy oliwą. Odstawiamy do zamarynowania na pół godziny.

Cukinię myjemy i kroimy w plastry. układamy w naczyniu, gdzie będziemy piec, doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy śmietanę z pokrojonym koperkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku, sokiem z 1/2 limonki – dodajemy fetę   i pieprz. Polewamy cukinię śmietaną, zostawiając trochę na polanie kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.

Masło roztapiamy na patelni, filety z kurczaka smażymy po ok 3 minuty z każdej strony.

Przekładamy kurczaka do cukinii, razem z masłem, wkładając między cukinię, polewamy śmietaną, dodajemy plasterki limonki i chilli i zapiekamy 15 minut  w 180 stopniach.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.