Delikatne piersi z kurczaka zagrodowego zapieczone w aromatycznym sosie limonkowo-koperkowym z dodatkiem cukinii, to moja propozycja na danie na obiad lub ciepłą kolację.
Robi się dość szybko a smak jest znakomity. Wcześniej pieczemy cukinię w aromatycznym śmietanowym sosie z dodatkiem soku z limonki, koperku i czosnku.
Kurczaka doprawiamy, lekko podsmażamy i dodajemy do podpieczonej cukinii. Całość zapiekamy. Piersi przygotowane w ten sposób są soczyste, nie wysuszone, znakomite ziemniakami czy ryżem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/01/A42344C9-873D-4CFE-A2EB-BDDD91902377-683x1024.jpeg)
Składniki:
2 piersi z kurczaka zagrodowego,
1 cukinia,
1 szklanka śmietanki 18 %
1 łyżka masła klarowanego,
Limonka,
Papryczka chilli,
Pęczek koperku,
50 g sera feta,
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Piersi z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, nacieramy czosnkiem i delikatnie skrapiamy oliwą. Odstawiamy do zamarynowania na pół godziny.
Cukinię myjemy i kroimy w plastry. układamy w naczyniu, gdzie będziemy piec, doprawiamy solą i pieprzem. W misce mieszamy śmietanę z pokrojonym koperkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku, sokiem z 1/2 limonki – dodajemy fetę i pieprz. Polewamy cukinię śmietaną, zostawiając trochę na polanie kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.
Masło roztapiamy na patelni, filety z kurczaka smażymy po ok 3 minuty z każdej strony.
Przekładamy kurczaka do cukinii, razem z masłem, wkładając między cukinię, polewamy śmietaną, dodajemy plasterki limonki i chilli i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/01/7A1CF51A-754F-4836-AD93-38D2EF12E4A7-1024x683.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/01/0D968974-F727-4709-B186-01C9267C9F94-683x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz