Podudzia kurczaka zagrodowego pieczone z ziemniakami z aromatycznych przyprawach

Danie z kurczakiem zagrodowym, pieczone w jednym naczyniu z ziemniakami, w aromatycznych przyprawach. Czyż to nie brzmi apetycznie ?
Mięso z kurczaka zagrodowego jest zdecydowanie lepszym mięsem od takiego fermowego. Muszę Wam powiedzieć, że jestem pod wrażeniem jakości kurczaka zagrodowego – miękka skórka, delikatne mięso. 
Takie dobre mięso wcześniej marynujemy w zaprawie a następnie pieczemy w jednym naczyniu z ziemniakami, czosnkiem, tymiankiem. Ziemniaki nabierają wyjątkowego smaku z przypraw i z mięsa.

Składniki dla 2 osób:

Około 1 kg ziemniaków,

4 podudzi kurczaka zagrodowego

Sól, pieprz,

6 ząbków czosnku,

3 łyżki sosu sojowego,

Sok z 1/2  cytryny,

Skórka z cytryny,
Liście świeżego tymianku,

Garść pomidorków koktajlowych

Oliwa

Wykonanie

Mięso z podudzia  kurczaka myjemy i suszymy.

W misce przygotowujemy marynatę. Sos sojowy, parę listków tymianku, oliwę, wyciśnięte 2 ząbki  czosnku i sok z cytryny, mieszamy. Udka zalewamy marynatą – przechowujemy około 1 godziny.Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.  W naczyniu, w którym będziemy piec  układamy podudzia kurczaka, posypujemy je skórką z cytryny, dodajemy ziemniaki,  pomiędzy ziemniaki dajemy ząbki czosnku i listki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180  stopni, wkładamy naczynie  z mięsem i ziemniakami i pieczmy pod przykryciem około  godziny. W między czasie polewamy udka sosem z pieczenia.

Następnie zdejmujemy przykrywkę, ustawiamy na funkcji grill, dajemy pomidorki i pieczemy jeszcze 10 minut aż ziemniaki  i mięso będą zarumienione.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Listopad 28
    Odpowiedz

    To jedno z naszych ulubionych dań obiadowych. Prosty przepis, szybkie wykonanie. Najlepiej dzień wcześniej zamarynować mięso, wtedy ten smak jest jeszcze bardziej wyrazisty. Mięso jest miękkie i soczyste. Moim dzieciom tak smakuje, że zawsze proszą o dokładkę. Przepis jak najbardziej godny polecenia 🙂

  2. Brenia
    Listopad 30
    Odpowiedz

    🙂 Bardzo się cieszę dziękuję za polecenie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.