Kurczak zagrodowy pieczony w marynacie miodowo-musztardowej

Od kiedy zrobiłam pierwszy raz kurczaka zagrodowego, teraz te z fermy zupełnie mi nie smakują. Skóra takiego kurczaka jest delikatna i doskonale się piecze – jest pysznie chrupiąca a mięso soczyste – pyszny.

Tym razem upiekłam kurczaka w marynacie z miodu, musztardy ( 2 rodzaje) i oliwy. Taką marynatą smarujemy kurczaka ( dokładnie musi być posmarowany – włącznie ze środkiem). Następnie godzinę odkładamy kurczaka w chłodne miejsce. Pieczmy go trochę pod przykryciem a trochę bez co powoduje, że kurczak ma pyszną chrupiącą skórkę a mięso jest soczyste. Do takiego kurczaka dobre są pieczone ziemniaki i mix sałatek w sosie winegret.

DSC_0483

Składniki:

Kurczak zagrodowy – około 2 kg,

Łyżka miodu,

2 łyżki musztardy Dijon,

2 łyżki musztardy francuskiej ( z ziarenkami),

3 łyżki oliwy z oliwek,

1 cytryna,

½ cebuli,

Sól, pieprz

Wykonanie

Kurczaka myjemy i suszymy dość dokładnie. Następnie doprawiamy kurczaka solą i pieprzem ( w tym w środku). Cytrynę obieramy i dzielimy na pół, dajemy do środka kurczaka. Cebulę obieramy, dzielimy na pół i dajemy również do środka do kurczaka.

W misce mieszamy musztardy, z oliwą i miodem. Taką miksturą smarujemy dokładnie kurczaka. Odkładamy doprawionego kurczaka na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy kurczaka i pieczmy pod przykryciem około 1 ½   godziny. Następnie zdejmujemy przykrywkę, zwiększamy tem do 200 stopni i pieczemy jeszcze 1 godz. bez przykrywki.
DSC_0479

DSC_0489-001

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.