Podudzia kurczaka zagrodowego pieczone z ziemniakami i kurkami

Dawno nie było na blogu dania z kurczakiem. Jak już kiedyś pisałam jemy mało mięsa ale jak już to z dobrego źródła.

Upały ustają, robi się już jesienny klimat więc  włączenie piekarnika nie będzie już tak uciążliwe. Poza tym jesienią szukamy dań na ciepło ale smacznych i z sezonowymi warzywami. 

Podudzia kurczaka zagrodowego zapieczone z ziemniakami, kurkami w aromatycznych ziołach to doskonałe danie na jesienny obiad. Do tego prosta sałatka z pomidorów z cebulą, octem winnym i oliwą będzie idealnym dopełnieniem.

Smacznego !

Składniki dla 2 osób:

Około 500g ziemniaków,
4 podudzi kurczaka zagrodowego,
4 ząbki czosnku,

1 mała cebula,

3 -5  łyżek  sosu sojowego,

Liście świeżego tymianku i oregano,

Sól, pieprz, granulowany czosnek, ¼ łyżeczki papryki ostrej w proszku

Oliwa

200 g  kurek,

Łyżka masła,

Wykonanie

Mięso z podudzia  kurczaka myjemy i suszymy.

W misce przygotowujemy marynatę. Sos sojowy,  oliwę, czosnek granulowany, paprykę, sól, pieprz, mieszamy. Udka zalewamy marynatą i posypujemy częścią ziół – przechowujemy około 1 godziny.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.  W naczyniu, w którym będziemy piec  układamy cebulę pokrojoną w talarki, czosnek przekrojony na pół, podudzia kurczaka,  dodajemy ziemniaki,  pomiędzy ziemniaki dajemy  listki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180  stopni, wkładamy naczynie  z mięsem i ziemniakami i pieczmy pod przykryciem około  godziny. W między czasie polewamy udka sosem z pieczenia.

Kurki czyścimy, myjemy i smażymy na maśle, solimy.

Zdejmujemy przykrywkę, ustawiamy na funkcji grill, dajemy podsmażone kurki  i pieczemy jeszcze 15 minut aż ziemniaki  i mięso będą zarumienione.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.