Kurczak zagrodowy pieczony na kapuście kiszonej z żurawiną, cebulą i jabłkiem

Idealny, bardzo aromatyczny kurczak, upieczony na kiszonej kapuście z dodatkiem świeżej żurawiny, jabłek i cebuli.

W sklepach pojawiają się już kurczaki, które są trochę inaczej hodowane co powoduje, że mięso takiego kurczaka jest zdecydowanie lepsze. Jak planuję zrobić na obiad danie z kurczakiem to wybieram właśnie takiego.

To danie ma duży walor bo wszystkie składniki pieką się w jednym garnku. Wcześniej wypłukałam  kapustę aby nie była zbyt kwaśna. Kapustę kiszoną sama kiszę, w słoiku, w mniejszych porcjach i robię to dość często bo taka domowa kapusta znika u mnie bardzo szybko. Następnie dodałam do niej świeżą żurawinę, cebulę pokrojoną w piórka, doprawiłam i na to wyłożyłam doprawionego wcześniej  kurczaka. Na kurczaka dałam plasterki masła bo wtedy mięso jest bardzo soczyste. Wszystko piekłam dość długo w niższej temperaturze. Na koniec dodałam kawałki jabłek, dość słodkich aby złagodzić kwaśność kapusty i żurawiny.

Jeśli planujecie już dania na świąteczny stół, to polecam takiego właśnie kurczaka, do którego idealne będą pieczone ziemniaczki. Kurczak idealnie przechodzi aromatem wszystkich składników a kapusta  z kolei nabiera fajnego smaku z kurczaka. Smaki się dopełniają znakomicie .

 

Składniki:

Kurczak zagrodowy – około 1 ½ kg,

1kg kiszonej kapusty

1 duża cebula,

150 g świeżej żurawiny,

3 łyżki sosu sojowego,

2 łyżki masła,

4 jabłka,

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, majeranek,

Wykonanie

Kurczaka myjemy i dokładnie suszymy. Następnie  nacieramy solą wymieszaną z wyciśniętym czosnkiem. Posypujemy również świeżo zmielonym pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni

Kapustę  kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy do kapusty, sól, pieprz, sos sojowy, cebulę pokrojoną piórka, świeżą żurawinę i mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę przekładamy kurczaka,  nakładamy na kurczaka plasterki masła, przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 2   godz.

Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki . Do miski, dajemy jabłka,  ½ łyżeczki łyżki majeranku, sól, pieprz i mieszamy. Dajemy tak przygotowaną mieszankę do mięsa po 2 godzinach pieczenia, przykrywamy i pieczemy jeszcze 30 minut. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grill, zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.

W trakcie pieczenia  podlewamy mięso sosem z pieczenia.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.