Rozgrzewająca zupa krem z marchewki

Na jesienno- zimowe chłody najlepsze są gęste, rozgrzewające zupy. Prosta i zdrowa zupa z sezonowych warzyw: marchewki, ziemniaków, czosnku, chilli. Dodałam też  imbir przez co zupa nabrała wyjątkowego aromatu i smaku. Chilli lekko  dodało pikanterii bo sama marchew jest trochę słodkawa. Warzywa podsmażyłam na maśle, z małą ilością oliwy, przez co usmażone warzywa a w tym zupa miały fajny maślany posmak.

Do tego podałam prażone bez tłuszczu pestki dyni i była  smaczna zupa, o pięknym marchewkowym kolorze,  która idealnie rozgrzewa w takie jesienno-zimowe chłody.

Składniki na 4-6 porcji:

6-7  marchewek,

2  ziemniaki

½ papryczki chilli,

Bulion warzywny,

3 ząbki czosnku,

Kawałek świeżego imbiru- około 2 cm,

Sól, pieprz,

 2 łyżki masła,

Łyżka oliwy,

½ szklanki pestek dyni,

Wykonanie

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie robimy z ziemniakami.

W garnku roztapiamy masło, oliwę, dodajemy marchewki, ziemniaki, pokrojony drobno czosnek, chilli pokrojone w plasterki i imbir, również pokrojony w plasterki.

Wszystko  podsmażamy chwilę, mieszając dość często aby warzywa się nie przepaliły.  Następnie dodajemy bulion warzywny i gotujemy około 20 minut, aż marchewki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną zupę  blendujemy.

Jak zupa się gotuje, na patelni, najlepiej bez tłuszczu prażymy pestki dyni.

Gotową, aromatyczną zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni. #myAmbition

Dodatkową mam dla Was rabat na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEN. Rabat obowiązuje do 31.12.2017r.



Zdrowa jesień na talerzu

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.