Kurczak zagrodowy świąteczny


Jeśli szukacie pomysłu na świąteczny obiad, to przychodzę z pysznym, aromatycznym i soczystym kurczakiem zagrodowym w wersji świątecznej. Kurczak jest doprawiony ziołami i przyprawami, masło dodane pod skórę powoduje, że mięso jest soczyste. Do tego świeża żurawina i plasterki pomarańczy, które smakują wyjątkowo świątecznie.   Polewa z miodu i musztardy dijon dodaje nie tylko wyjątkowego smaku ale też chrupiącą  i aromatyczną skórkę.
Na świątecznym stole taki kurczak będzie smakować wybornie


Składniki:

Kurczak zagrodowy – około 1,5 kg,

Masło,

2 łyżki oliwy z oliwek,

Łyżeczka papryki w proszku,

Łyżeczka granulowanego czosnku,

Łyżeczka suszonego tymianku,

Szczypta chilli,

1 cebula,

2-3 gałązki rozmarynu,

2 ząbki czosnku,

Szklanka świeżej żurawiny,

1 pomarańcza,

Sól, pieprz,

1 Łyżka  miodu,

1 łyżeczka musztardy dijon

Wykonanie

Kurczaka myjemy i suszymy dość dokładnie. Pod skórę dajemy plasterki masła.

W misce mieszamy oliwę z papryką, czosnkiem granulowanym, tymiankiem  i chilli. Taką miksturą smarujemy dokładnie kurczaka. Następnie doprawiamy, solą i pieprzem ( w tym w środku dodajemy gałązkę rozmarynu).

Na dno garnka gdzie będziemy piec kurczaka dajemy plasterki cebuli, gałązkę rozmarynu i połowę żurawiny. Kurczaka dajemy  do garnka, dodajemy szklankę wody.

Piekarnik nagrzewamy do 170  stopni, wkładamy kurczaka do  piekarnika i pieczemy. W trakcie pieczenia  polewamy kurczaka sosem z pieczenia. Pieczemy około 2 godziny.

Musztardę mieszamy z miodem i łyżką oliwy. Pomarańczę kroimy w plasterki.

Zdejmujemy przykrywkę, polewamy kurczaka mieszanką miodu i musztardy, dodajemy do garnka resztę żurawiny i plasterki pomarańczy, ustawiamy na funkcji grill i pieczemy jeszcze 20 minut aż mięso będzie zarumienione.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.