Udziec jagnięcy to wyjątkowo dobre mięso. Dotychczas nie miałam możliwości kupienia dobrej jagnięciny dlatego na blogu nie było dania z jagnięciną. W końcu z polecenia kupiłam piękny udzieć i od razu postanowiłam przygotować z niego pyszne danie na niedzielny obiad.
Doprawiłam mięso rozmarynem, czosnkiem, czerwoną cebulą i białym winem. Ważne jest też pieczenie bo mięso powinno być miękkie i fajnie odchodzić od kości.
Ja piekłam najpierw bez przykrycia a następnie pod przykryciem ( generalnie dość długo) i mięso było mięciutkie i pachnące.
Jeśli tylko będziecie mieć możliwość kupienia dobrej jagnięciny to zachęcam do zrobienia takiej wersji – jest naprawdę pyszna. Następnego dnia – jak tylko coś zostanie – będzie pyszną wędliną do chleba.
Składniki
Około 1,5 kg udźca jagnięcego z kością ,
Łyżka suszonego rozmarynu,
3 ząbki czosnku,
¾ szklanki białego wina,
Łyżka musztardy Dijon,
Łyżka miodu,
2 średnie, czerwone cebule,
Sól, pieprz,
Oliwa
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Mięso myjemy i suszymy – doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy oliwą. Następnie mięso nacinamy delikatnie nożem i wkładamy w te nacięcia plasterki czosnku. Na koniec posypujemy suszonym rozmarynem. Przekładamy przyprawione mięso do rondla/naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia około 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso bez przykrycia 1 godzinę. Cebulę kroimy w plastry. W misce mieszamy wino, miód, musztardę i po godzinie polewamy mięso. Dodajemy również plastry czerwonej cebuli. Tym razem przykrywamy mięso i pieczemy 1 ½ godz. Jeśli chcemy mieć więcej sosu możemy dodać wina.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz