Udka kaczki z karmelizowanymi gruszkami

Tak upieczone kacze udka posmakują wszystkim, którzy lubią kaczkę z owocami. Mięso jest soczyste, miękkie a z dodatkiem karmelizowanych gruszek smakuje wybornie.

Był to mój kolejny pomysł i eksperyment na nasze ulubione mięso kaczki. Wynik zachwycił moich gości dla których je przygotowałam, mnie również. Danie było pyszne.

Gruszki karmelizowane w białym winie z miodem i sosem z kaczki okazały się być rewelacyjnym dodatkiem do mięsa.

DSC_0180

Składniki

2 kacze udka,

2 gruszki

½ szklanki białego wina,

Łyżka miodu,

Sól, pieprz,

Zaprawa do kaczki

2 łyżki oliwy,

Łyżka octu winnego,

1 łyżeczka musztardy Dijon,

Sól, pieprz,

Wykonanie

W misce mieszamy wszystkie składniki do zaprawy. Kacze udka myjemy, suszymy, doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do miski z zaprawą – dokładnie mieszamy mięso aby było pokryte zaprawą. Tak przechowujemy około 1 godz.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przykrywamy mięso i pieczemy około 1 godz.

W między czasie przygotowujemy gruszki. Myjemy je obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Do patelni dajemy wino, miód i trochę tłuszczu z pieczenia udek, wkładamy gruszki i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut – mieszamy od czasu do czasu.

Po godzinie pieczenia do udek dodajemy karmelizowane gruszki i pieczemy jeszcze ½ godz.

DSC_0170

DSC_0164-001

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.