Kaczka w aromacie rozmarynowym z grillowanymi gruszkami

Następna moja propozycja na kaczkę. Jeśli lubicie aromat rozmarynu, to jest to wyjątkowo aromatyczna wersja kaczki. Do przygotowania takiej kaczki zainspirował mnie przepis Pascala z Kuchni Lidla ale jak zwykle zrobiłam po swojemu, z takimi dodatkami jakie lubimy.

Może przygotowanie takiej kaczki jest trochę czasochłonne ale zapewniam, że warto jest poświęcić ten czas bo danie wyszło przepyszne. U mnie nie zostało nawet kawałka na następny dzień.

Wszystkie lubiane przez nas dodatki i aromaty ( rozmaryn, cebula, czosnek, limonka, miód….) łączą się z mięsem kaczki dając naprawdę coś wyjątkowego. Mięso jest soczyste, aromatyczne i delikatnie pachnące rozmarynem.

Do tego zrobiłam grillowane gruszki, wcześniej marynowane w czerwonym winie z dodatkiem miodu i papryczki chilli -to był mój eksperyment ale jakże udany.

Zachęcam do przygotowania na niedzielny obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków.

DSC_5115

 

Składniki:

kaczka ok 2kg

2 średniej wielkości gałązki rozmarynu,

4 ząbki czosnku,

2 cebule,

6-8 gruszek,

Miód,

1 limonka,

½ szklanki  czerwonego wina,

1 mała papryczka chilli

Sól, pieprz,

Wykonanie:

Kaczkę trzymamy z wodzie z solą ( na  litr wody łyżeczka  soli) całą noc a następnie  czyścimy z resztek piór ( często zostają) nadmiaru tłuszczu, odkrawamy szyję i skrzydła ( mogą być na rosół ), suszymy   i nacieramy 2 ząbkami wyciśniętego czosnku,  solą ( delikatnie bo była wcześniej w wodzie z solą) i pieprzem, również w środku.

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Do środka kaczki dajemy cebulę i małą gałązkę rozmarynu ( uważamy z ilością rozmarynu bo jest bardzo aromatyczny). Limonkę  dokładnie myjemy i dzielimy na pół. Z jednej połowy wyciskamy sok i polewamy kaczkę. Drugą zostawiamy aby dodać  pokrojoną w plasterki na koniec pieczenia.

Przygotowujemy sos do polewania kaczki. W naczyniu rozgrzewamy 2 łyżki miodu, dodajemy ząbek wyciśniętego czosnku, pokrojony drobno rozmaryn ( malutka gałązka) i doprowadzamy do rozpuszczenia miodu – powinien zabulgotać. Odstawiamy z ognia. Będzie to sos do polewania kaczki w trakcie pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Kaczkę przekładamy do garnka, przykrywamy i pieczemy 2 godziny od czasu do czasu podlewając sosem z miodu i rozmarynu.   Po dwóch godzinach zdejmujemy pokrywkę, dodajemy na kaczkę plasterki limonki,  nastawiamy piekarnik na funkcję grill i grillujemy kaczkę 15-20 minut aby nabrała rumianego koloru i chrupiącą skórkę. Kaczkę wyjmujemy i dzielimy na mniejsze kawałki,

W trakcie jak kaczka się piecze przygotowujemy gruszki. Gruszki obieramy, kroimy na dwie części, jeśli mają duże pestki to wyjmujemy delikatnie. W garnku przygotowujemy marynatę do gruszek,  z 2 łyżek miodu, ½ szklanki wina czerwonego i pokrojoną drobno papryczką chilli. Zagotowujemy marynatę, studzimy i dodajemy do miski z gruszkami  ( trzeba zanurzyć w sosie wszystkie gruszki)- przetrzymujemy razem około ½ godziny.

Jak kaczka się upiecze, przed podaniem grillujemy gruszki na patelni i podajemy do kaczki z młodymi ziemniaczkami.

 DSC_5017 DSC_5089

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Z moczeniem kaczki w osolonej wodzie jeszcze się nie spotkałem, ale to może mieć sens. Taka przecież marynata tylko delikatniejsza. Musze spróbować, bo przepis bardzo zachęcający, bardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.