Kaczka z mandarynkami i sosem z żurawiny

Ta wersja kaczki powstała zupełnie przez przypadek – miałam sporo mandarynek, które były tak kwaśne, że nikt nie chciał je jeść. Zastanawiałam się co z nimi zrobić; myślałam o jakimś cieście, deserze ale kupiona kaczka zainspirowała mnie do  przygotowania nowej wersji dania z kaczki  i  powstała pyszna, soczysta kaczka z mandarynkami. Moja kuzynka Kasia, która nas odwiedziła i została poczęstowana daniem,  orzekła, że nie jadła dawno tak pysznej kaczki.

Wcześniej wymoczyłam ją w wodzie z solą a części  ( szyja i skrzydła) wykorzystałam do zrobienia wywaru z kaczki , który zamroziłam i będzie jako baza do różnych zup.

Do tego zrobiłam sos żurawinowy na bazie sosu powstałego z pieczenia kaczki , z dodatkiem sosu sojowego i czerwonego wina i było to naprawdę coś pysznego. Polecam do zrobienia na niedzielny obiad.

 

Składniki:

kaczka

4-5 mandarynek,

Czosnek w proszku ( lub w kostce),

Żurawina do mięsa,

Sos sojowy,

Wino czerwone,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Kaczkę trzymamy z wodzie z solą ( na  litr wody łyżeczka płaska soli) około 1 godziny a następnie  czyścimy z nadmiaru tłuszczu, odkrawamy szyję i skrzydła ( mogą być na rosół ), suszymy  i nacieramy czosnkiem w proszku,  solą ( delikatnie bo była wcześniej w wodzie z solą) i pieprzem., również w środku.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Mandarynki obieramy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do środka  kaczki 4-5 kawałków. Podlewamy wodą ( ½ szklanki), przykrywamy i pieczemy około 1 ½  godz. Po tym czasie dajemy do garnka resztę mandarynek i  pieczemy około 1  godz. W trakcie pieczenia  podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Kaczkę wyjmujemy, dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do naczynia żaroodpornego,  ustawiamy piekarnik na grill i grillujemy 15 minut aż skórka będzie chrupiąca.

Przygotowujemy sos żurawinowy. Do płaskiego garnka dajemy sos z pieczenia kaczki ( około ½ szklanki), zagotowujemy, dodajemy mały słoiczek żurawiny do mięsa, łyżeczkę sosu sojowego, trochę czerwonego wina  i  gotujemy do czasu aż sos się zredukuje. Można sos przecedzić przez sito. Tak przygotowanym sosem polewamy gotową porcję kaczki.

Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo aromatyczna, delikatna i soczysta.

Podawać z ulubionymi dodatkami  .

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.