Kaczka z brzoskwiniami

To mój następny pomysł na kaczkę. Tym razem są to piersi i uda kaczki z  brzoskwiniami, zapiekane w sosie z czerwonego wina, miodu i sosu sojowego.

Jest to znakomite danie  na uroczyste przyjęcie ja też na obiad niedzielny dla rodziny.

Najpierw piersi i uda zgrillowałam, następnie piekłam pod przykryciem z brzoskwiniami w sosie na bazie czerwonego wina, sosu sojowego, miodu i szczypty papryczki chilli.

Jeśli ktoś myśli, że danie jest na słodko to się myli bo mięso i sos są wytrawne, z nutą pikantności.

 kaczka-011

Składniki

2 piersi kaczki,

2 uda kaczki,

Sól, pieprz,

4 brzoskwinie – ja miałam świeże,

½ szklanki czerwonego wina,

4 łyżki sosu sojowego,

Szczypta papryczki chilli.

Łyżka miodu,

Wykonanie

Piersi i uda  kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aby zmiękły.

Patelnię grillową rozgrzewamy,  smarujemy  olejem rzepakowym i grillujemy na średnim ogniu uda i piersi, zaczynając od skóry – około 7 minut.  Podsmażone piersi przekładamy do naczynia  żaroodpornego .

Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki.

Brzoskwinie posypujemy solą, pieprzem i przekładamy do  naczynia żaroodpornego, następnie dajemy  mięso  kaczki. Wino mieszamy z miodem, sosem sojowym, papryczką chilli  i dodajemy  do mięsa z brzoskwiniami.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy do tem. 180m stopni  i pieczemy  pod przykryciem 30  minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, zdejmujemy pokrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze 10 minut aż skóra z mięsa będzie lekko zarumieniona i chrupiąca.

kaczka-002 kaczka-006

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Listopad 10
    Odpowiedz

    jejku jak to wygląda smakowicie! Planuję skorzystać z tego przepisu na bożonarodzeniowy obiad 🙂 Mam nadzieję, że wyjdzie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.