Piersi kaczki z mango i tymiankiem

Mięso kaczki to nasze ulubione i dlatego szukam nowych, ciekawych połączeń z kaczką. Tym razem piersi kaczki obsmażyłam a następnie zapiekłam z owocami mango w piekarniku. Dodatkowo przyprawiłam je suszonym tymiankiem więc danie było aromatyczne i soczyste. Po upieczeniu kaczka musi chwilę „odpocząć” pod przykryciem, zanim zaczniemy ją kroić. Taka kaczka jest dobra zarówno na codzienny jak też na uroczysty obiad.

DSC_0030-001

Składniki

2 piersi kaczki,

Sól, pieprz,

Mango,

Łyżka suszonego tymianku

Olej rzepakowy do smażenia

½ szklanki

Wykonanie

Piersi  kaczki myjemy, suszymy i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki aby zmiękły.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy piersi na średnim ogniu, zaczynając od skóry – około 7 minut.  Podsmażone piersi odkładamy do miski.

Mango obieramy i kroimy w ćwiartki. Posypujemy je solą, pieprzem i przekładamy do  naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy na mango  mięso  kaczki, układając je na owoce od strony mięsa. Do tłuszczu ze smażenia kaczki dolewamy wodę, podgrzewamy, mieszamy i wlewamy do mięsa z mango. Przykrywamy naczynie.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy do temp. 200 m stopni  i pieczemy  pod przykryciem 45   minut. Następnie ustawiamy piekarnik na funkcję grill, zdejmujemy pokrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze 7 minut aż skóra z mięsa będzie lekko zarumieniona i chrupiąca.

DSC_0032

DSC_0037

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Babcia kiedyś zrobiła bardzo podobny obiad na jakieś imieniny, bardzo mi smakowało 🙂

    • Brenia
      Luty 21
      Odpowiedz

      Tak, kaczka w tym połączeniu jest bardzo dobra 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.