Udka kurczaka zagrodowego z tymiankiem, czosnkiem i cytryną. Proste a jednocześnie smaczne udka z kurczaka – koniecznie dobrego, zagrodowego w aromacie z czosnku, tymianku i cytryny.
Tak przygotowane udka są soczyste, aromatyczne a przez pieczenie na funkcji grill mają chrupiącą skórkę. Aromat tymianku w połączeniu z cytryną i czosnkiem daje pyszne mięso ale też i sos.
Do tak przygotowanych udek zrobiłam krokiety z kaszy jaglanej, polałam powstałym sosem z pieczonego mięsa, do tego sałatka z ogórków kiszonych i był smaczny, niedzielny obiad.
Składniki:
udka z kurczaka zagrodowego
sól, pieprz
parę gałązek świeżego tymianku,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
oliwa
sok z cytryny
1 cytryna
4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Dowolną ilość udek z kurczaka myjemy, suszymy, doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy do miski. W mniejszej misce mieszamy 4-5 łyżek oliwy, wyciśnięte ząbki czosnku, suszony tymianek, sok z cytryny a następnie wlewamy do udek i mieszamy tak aby wszystkie udka były pokryte sosem z oliwy. Tak przygotowane udka przechowujemy z lodówce około 2 godzin.
Cytrynę dobrze myjemy a następnie kroimy na ćwiartki.
Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub garnka ( wlewamy wszystko co było z udkami), dodajemy cytrynę, gałązki świeżego tymianku.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Naczynie żaroodporne z mięsem przykrywamy folią i pieczemy przykryte około 1,5 – 2 h.
Po tym czasie zdejmujemy folię z kurczaka i pieczemy jeszcze około 20 – 25 min na funkcji grill, bez przykrycia, polewając w między czasie sosem z naczynia. Można w trakcie pieczenia podlać delikatnie całość wodą – jeśli będzie mało sosu.
Uwielbiam tymianek do kurczaka 😛 Zdjęcia wyglądają przeapetycznie 🙂 Pozdrawiam
Tak, ja też lubię dodawać tymianek do kurczaka i innych dań 🙂 Jest to jedno z moich ulubionych ziół:) Pozdrawiam 🙂
Dziś upiekę udka z tego przepisu. Myślę, że wyjdą przepyszne.
p.s. Świetny blog pełen super przepisów i pięknych zdjęć. Dodaję do ulubionych i zamierzam tu regularnie zaglądać. Pozdrawiam!
Dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisów:) a udka z tego przepisu są pyszne. Smacznego !!