Udka kurczaka zagrodowego z tymiankiem, czosnkiem i cytryną

Udka kurczaka zagrodowego z tymiankiem, czosnkiem i cytryną. Proste a jednocześnie smaczne udka z kurczaka – koniecznie dobrego, zagrodowego w aromacie z czosnku, tymianku i cytryny.

Tak przygotowane udka są soczyste, aromatyczne a przez pieczenie na funkcji grill mają chrupiącą skórkę. Aromat tymianku w połączeniu z cytryną i czosnkiem daje pyszne mięso ale też i sos.

Do tak przygotowanych udek zrobiłam krokiety z kaszy jaglanej, polałam powstałym sosem z pieczonego mięsa, do tego sałatka z ogórków kiszonych i był smaczny, niedzielny  obiad.

kur-041 kur-077

 

Składniki:

udka z kurczaka zagrodowego

sól, pieprz

parę gałązek świeżego  tymianku,

1 łyżeczka suszonego tymianku,

oliwa

sok z cytryny

1 cytryna

4 ząbki czosnku

Wykonanie:

Dowolną ilość udek z kurczaka myjemy, suszymy, doprawiamy solą, pieprzem  i przekładamy do miski. W mniejszej misce mieszamy 4-5 łyżek oliwy, wyciśnięte ząbki czosnku, suszony tymianek, sok z cytryny a następnie wlewamy do udek i mieszamy tak aby wszystkie udka były pokryte sosem z oliwy. Tak przygotowane udka przechowujemy z lodówce około 2 godzin.

Cytrynę dobrze myjemy a następnie kroimy na ćwiartki.

Udka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub garnka ( wlewamy wszystko co było z udkami), dodajemy cytrynę, gałązki świeżego tymianku.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

Naczynie żaroodporne z mięsem przykrywamy  folią i pieczemy przykryte około 1,5 – 2 h.

Po tym czasie zdejmujemy folię z kurczaka i pieczemy jeszcze około 20 – 25  min na funkcji grill, bez przykrycia, polewając w między czasie sosem z naczynia. Można w trakcie pieczenia podlać delikatnie całość wodą – jeśli będzie mało sosu.

 kur-031 kur-072

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

    • Brenia
      22 listopada
      Odpowiedz

      Tak, ja też lubię dodawać tymianek do kurczaka i innych dań 🙂 Jest to jedno z moich ulubionych ziół:) Pozdrawiam 🙂

  1. Ana
    22 września
    Odpowiedz

    Dziś upiekę udka z tego przepisu. Myślę, że wyjdą przepyszne.

    p.s. Świetny blog pełen super przepisów i pięknych zdjęć. Dodaję do ulubionych i zamierzam tu regularnie zaglądać. Pozdrawiam!

  2. Brenia
    22 września
    Odpowiedz

    Dziękuję i zapraszam do korzystania z przepisów:) a udka z tego przepisu są pyszne. Smacznego !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.