Udka z kurczaka z rozmarynem i cytryną

Na dziś jeszcze jeden przepis, tym razem pomysł na tradycyjne udka w nowym wydaniu.

Rozmaryn jest jednym z moich ulubionych ziół, dlatego nie brakuje go w moich przepisach na mięsa.

Składniki:

udka z kurczaka

sól, pieprz

papryka w proszku

czosnek w proszku

oliwa

sok z cytryny

cytryna

rozmaryn

4 ząbki czosnku

Wykonanie:

Dowolną ilość udek z kurczaka myjemy i zdejmujemy z nich skórę (nigdy nie piekę kurczaka ze skórą- myślę, że jest niezdrowa), wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę. Następnie solimy, pieprzymy i posypujemy papryką w proszku oraz czosnkiem w kostce (ja używam tej z Knorra). Całość skrapiam oliwą i cytryną. Między udka dodaję dobrze wymyte ćwiartki cytryny (ilość w zależności od ilości udek jaką pieczemy – 1 cytryna na 4 udka), parę gałązek rozmarynu (trzeba pamiętać, że jest bardzo aromatyczny – nie dajemy go za dużo) oraz kilka ząbków nieobranego czosnku.

Przykrywamy naczynie folią i pieczemy przykryte około 1,5h w temperaturze ok. 200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy folię z kurczaka i pieczemy jeszcze około 30min bez przykrycia, polewając w między czasie sosem z naczynia. Można w trakcie pieczenia podlać delikatnie całość wodą.

Polecam na niedzielny, rodzinny obiad. Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Żaneta
    Czerwiec 5
    Odpowiedz

    No prosze skóra z kurczaka jest nie zdrowa ale za to już syntetyczna kosteczka z knora mniam mniam … no tak …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.