Pyszne pączki

 Z okazji tłustego czwartku postanowiłam po raz pierwszy usmażyć pączki. Dotychczas smażyłam tylko z mamą. Tym razem natchnęła mnie do tego mama Mateusza- chłopaka mojej córki. Ania przyniosła tydzień temu pączki domowej roboty i były pyszne. Pomyślałam, że może trzeba spróbować.

Pyszne pączki Składniki: 15 dag drożdży,

1 kg mąki  pszennej,

1 kostka masła,

1 szklanka cukru,

1,5  szklanki mleka,

cukier waniliowy,

50 gram spirytusu,

10 żółtek,

Marmolada/ smażona róża,

Tłuszcz do smażenia – ja używam planty – 2 kostki i dodaję smalcu w zależności od potrzeby. Wykonanie:

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszyć drożdże i połowę cukru; wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do większego naczynia wsypać mąkę, żółtka, resztę cukru, spirytus, cukier waniliowy; wszystko razem dobrze wymieszać. Następnie wlać wyrośnięte drożdże; znowu dobrze wymieszać i wlać roztopione masło; Masę wyrabiać ręcznie około 10 min. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby znowu wyrosło.

Na deskę wyłożyć ciasto i rozwałkować – dość grubo; następnie  wykrawać koła, nakładać trochę marmolady i formować pączki – odstawić je do wyrośnięcia.

 W  głębszym naczyniu  rozpuścić tłuszcz, rozgrzać do wysokiej temperatury. Zmniejszyć ogień i wkładać wyrośnięte pączki. Smażyć z każdej strony około 2 min. – muszą się wysmażyć w środku.

Wysmażone odkładać na talerz z ręcznikiem papierowym. Odkładać na inny talerz i posypać cukrem pudrem.

Pyszne pączki Pyszne pączki

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.