Oponki serowe

Niezwykle długi mamy w tym roku karnawał, dzięki temu możemy posmakować wielu różnych potraw i deserów. W ostatni weekend na przyjazd mojej siostry i siostrzenicy zaplanowałam smażenie oponek serowych. Robi się je szybciej niż zwykłe pączki, a smakują równie dobrze. Wszystkim bardzo posmakowały, niektórzy nie mogli się powstrzymać od zjedzenia kolejnej oponki. Ale w końcu w karnawale możemy sobie trochę odpuścić. Smacznego!

Oponki serowe

Oponki serowe

Składniki: 

25dag  mąki pszennej

25dag twarogu

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki spirytusu (wódki)

1/3 szklanki cukru

2żółtka

3 łyżki kefiru

3 łyżki śmietany

planta lub inny olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy cukier, żółtka, rozdrobniony twaróg, kefir i śmietanę oraz spirytus (powoduje, że oponki nie chłoną tak tłuszczu). Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto.  Podsypujemy stolnicę mąką, wykładamy gotowe ciasto i rozwałkowujemy lub rozgniatamy je ręką na grubość ok 1,5cm.

Szklanką o średnicy ok 7-8cm wycinamy koła, w środku wycinamy mniejsze kółko kieliszkiem.

Tłuszcz rozgrzewamy w woku lub garnku i smażymy oponki z obu stron po ok3 minuty, partiami po 4-5 sztuk – w zależności ile nam się zmieści w naczyniu.  Na talerzy rozkładamy ręcznik papierowy i usmażone oponki układamy na nim by odsączyć nieco tłuszcz.

Przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem.

Oponki serowe

Oponki serowe

Tłusty czwartek 2014

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.