Churros to hiszpański, słodki smakołyk, smażony w głębokim tłuszczu i podawany posypanym cukrem pudrem i czekoladą. Są to tak naprawdę paski/ wężyki, które wyciska się z rękawa cukierniczego i smaży na złoty kolor. Gotowe posypuje się cukrem pudrem ( można razem z cynamonem) i podaje z płynną czekoladą. Ja sobie podarowałam czekoladę bo i tak same wężyki są tłuste. Ale Wy oczywiście możecie zrobić do nich czekoladę. Najprościej jest rozpuścić gorzką czekoladę z mlekiem ( 2 tabliczki czekolady na ½ szklanki mleka).
Na karnawałową imprezę będą rewelacyjnym słodkim dodatkiem, zamiennym do chrustu czy początków.
Do przygotowania takich churros potrzebny będzie rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki –średnica ok. 1 cm.
Składniki
200g mąki,
250 ml wody,
4 jajka,
Szczypta soli,
30 g masła,
Olej do smażenia
Wykonanie
Wodę zagotowujemy z masłem, solą i cukrem. Gdy woda zacznie wrzeć a masło się rozpuści, zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę. Mieszamy dość energicznie, najlepiej trzepaczką metalową aby nie zrobiły się grudki. Mieszamy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od garnka.
Zdejmujemy ciasto z ognia i studzimy chwilę. Następnie dodajemy do ciasta po 1 jajku, miksujemy po każdym aż powstanie gładka masa.
Rozgrzewamy tłuszcz w głębszym rondlu. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy z rękawa paski o długości około 10 cm, odcinamy je nożyczkami i smażymy na rozgrzanym oleju ( ale nie za bardzo bo będą się przepalać). Smażymy po około 2 minut z każdej strony, wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posypujemy cukrem puderm.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz