Świeże ryby można teraz dostać praktycznie wszędzie, są w popularnych sklepach sieciowych, na specjalnych targach rybnych. Ja najczęściej kupuję w Lidlu lub Auchan.
Dorada to jedna z naszych ulubionych ryb. Mięso jest białe, delikatne i idealnie nadaje się do pieczenia z różnymi dodatkami.
Dzisiejsza dorada jest z dodatkiem, odkrytej niedawno przyprawy sumak. Jest to egzotyczna przyprawa, która charakteryzuje się nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi, ale również prozdrowotnym działaniem. Sumak przeciwdziała niestrawności, działa przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie i antywirusowo oraz jest źródłem olbrzymiej ilości antyoksydantów. Sumak występuje przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego. Przyprawę przygotowuje się poprzez staranne zmielenie wysuszonych owoców, a czasem także liści.
Obecnie w kuchni arabskiej sumak jest wykorzystywany do nadania kwaskowego smaku potrawom. W mojej doradzie sprawdził się idealnie, do tego dodałam masełko czosnkowo-pietruszkowe i ryba wyszła aromatyczna i soczysta. Do tego pieczone ziemniaki i surówka z młodej kapusty i mamy pyszny obiad.
Składniki
2-3 dorady
100 g masła,
2 łyżeczki przyprawy sumak,
Sól, biały pieprz,
2 cytryny
3 ząbki czosnku,
Natka pietruszki
oliwa
Wykonanie
Masło, dość miękkie mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, drobno pokrojoną natką pietruszki, solą.
Dorady myjemy, suszymy i przyprawiamy solą, białym pieprzem, sumakiem. Jedną cytrynę dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie wkładamy do środka ryby trochę masła czosnkowego, plasterek sparzonej cytryny, posypujemy po wierzchu sumakiem i polewamy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, następnie naczynie z rybą przykrywamy folią i pieczemy pod przykryciem 30 minut. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz