Sałatka z bobu, fety z dressingiem z natki pietruszki

 

Czy są tu miłośnicy bobu ? Już jest na straganach  młody i pięknie zielony bób. Po ugotowaniu i obraniu można go zjeść z solą ale jak nam się znudzi ten tradycyjny sposób, to zachęcam do eksperymentów z bobem. Bardzo dobre są pasty do chleba z dodatkiem bobu, pasztety no i sałatki.

Dzisiaj prosta i szybka sałatka z dodatkiem młodego i  ugotowanego bobu z  fetą, pomidorkami  i pysznym dressingiem. Dressing z natki pietruszki, oliwy i soku z cytryny znakomicie się komponuje z bobem i fetą.

Składniki:

300 g młodego bobu,

Masło, parę liści koperku,

Kawałek fety,

Liście musztardowca – może być sałata, rukola

Pęczek natki pietruszki,

Pomidorki koktajlowe,

Pieprz, sól,

2 ząbki czosnku,

oliwa extra virgin,

sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonej wodzie, z ½ łyżeczki masła i paroma gałązkami koperku do miękkości. Ugotowany bób wyjmujemy z łupin, kiedy jest jeszcze ciepły.

Blendujemy 2 ząbki czosnku z natką pietruszki, sokiem z cytryny i oliwą.

Na półmisku układamy wymyte i wysuszone liście musztardowca, dodajemy bób, fetę pokrojoną w kostkę, pomidorki i polewamy dressingiem z natki. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uważamy z solą bo feta jest dość słona.

Podajemy z grzankami lub zajadamy samą.

komentarze 4

  1. Czerwiec 12
    Odpowiedz

    Wygląda super, chyba dzisiaj zrobię sobie taką sałatkę na obiad 🙂

  2. Brenia
    Czerwiec 12
    Odpowiedz

    🙂 Zachęcam bo jest przepyszna…

  3. Sierpień 31
    Odpowiedz

    Wygląda przepysznie! Muszę koniecznie spróbować. Może jutro na obiad?

  4. Brenia
    Wrzesień 3
    Odpowiedz

    Koniecznie musisz spróbować, jest wyśmienita !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *