Pasta do chleba z suszonych pomidorów, prażonego słonecznika i fety

Doskonałe smarowidło/pasta do chleba z suszonych pomidorów, sera typu feta i prażonych ziaren słonecznika. Jest prosta i szybka do przygotowania a smakuje rewelacyjnie. 
Dodałam do niej parę kropel tabasco więc jest delikatnie pikantna. Można go pominąć jak ktoś nie lubi pikantnych potraw.

Słonecznik prażony jest znakomitą bazą do różnych past. Ma delikatnie orzechowy smak i świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami. Lubię jak ziarna nie do końca się zblendują i wtedy chrupie w trakcie jedzenie. 

Na kanapki na imprezę karnawałową będzie idealna. Do tego marynowane pieczarki i jest pyszna przekąska do wina.



Składniki:

Słoiczek suszonych pomidorów – 200 g ,
2 łyżki  sera typu feta,
1/2 szklanki ziaren słonecznika,
2 ząbki czosnku,
Sok z 1/2 cytryny,
Parę kropel tabasco,
Sól, pieprz
Marynowane pieczarki

Wykonanie

Ziarna słonecznika prażymy na małym ogniu około 7-10 minut ale pilnujemy żeby się nie przepaliły bo będą gorzkie. Studzimy.

Do blendera dajemy suszone pomidory, prażony słonecznik, ser feta, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, tabasco, około 2-3  łyżek oleju z suszonych pomidorów i blendujemy wszystko. 

Jeśli pasta jest za gęsta można dodać trochę wody przegotowanej lub oleju z pomidorów. Doprawiamy solą  i pieprzem.

Podajemy z chlebem i marynowanymi pieczarkami.



Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.