Śledzie w lekko pikantnej zaprawie z cebulą

Karnawał przed nami więc będą okazje do imprezowania. Śledzie to idealna przystawka na imprezę karnawałową. Można je przygotować wcześniej i podać na samej imprezie.
Dzisiaj propozycja na śledzie w lekko pikantnej zaprawie z dodatkiem cebuli, chilli w proszku, słodkiej papryki w proszku i oleju. Dodatkowo śledzie skrapiamy delikatnie octem. Są delikatnie octowe a zaprawa z cebulą jest znakomita, lekko pikantna. 



Składniki:

3- 4  śledzie a’la matjas  (z bazy wcześniej przygotowanej albo gotowe majtasy w oleju)

1 średnia cebula,

Ocet do skropienia,

1/3 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,

1/4 łyżeczki chilli w proszku,

1 chilli,

Świeżo zmielony pieprz,

1/2 łyżeczki suszonego tymianku,

Olej,

Wykonanie:

Śledzie kroimy w kawałki. 
Cebule kroimy w kostkę, solimy i zostawiamy chwilę aby zmiękła.

W misce mieszamy cebulę z tymiankiem, słodką papryką, pieprzem, chilli w proszku i olejem.

Następnie przekładamy część śledzi do słoika, skrapiamy octem, dodajemy cebulę i ponownie nakładamy taką samą warstwę. Na koniec dodajemy tyle oleju aby przykryły śledzie w słoiku. Zostawiamy w lodówce na około ½ dnia aby składniki się „przegryzły”.

Gotowe wykładamy na talerz, dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i podajemy z kromkami domowego pieczywa.



Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.