Karnawał przed nami więc będą okazje do imprezowania. Śledzie to idealna przystawka na imprezę karnawałową. Można je przygotować wcześniej i podać na samej imprezie.
Dzisiaj propozycja na śledzie w lekko pikantnej zaprawie z dodatkiem cebuli, chilli w proszku, słodkiej papryki w proszku i oleju. Dodatkowo śledzie skrapiamy delikatnie octem. Są delikatnie octowe a zaprawa z cebulą jest znakomita, lekko pikantna.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/01/BC3D9835-E206-4CAB-9BAC-C7BFC49F29E2-683x1024.jpeg)
Składniki:
3- 4 śledzie a’la matjas (z bazy wcześniej przygotowanej albo gotowe majtasy w oleju)
1 średnia cebula,
Ocet do skropienia,
1/3 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
1/4 łyżeczki chilli w proszku,
1 chilli,
Świeżo zmielony pieprz,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
Olej,
Wykonanie:
Śledzie kroimy w kawałki.
Cebule kroimy w kostkę, solimy i zostawiamy chwilę aby zmiękła.
W misce mieszamy cebulę z tymiankiem, słodką papryką, pieprzem, chilli w proszku i olejem.
Następnie przekładamy część śledzi do słoika, skrapiamy octem, dodajemy cebulę i ponownie nakładamy taką samą warstwę. Na koniec dodajemy tyle oleju aby przykryły śledzie w słoiku. Zostawiamy w lodówce na około ½ dnia aby składniki się „przegryzły”.
Gotowe wykładamy na talerz, dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i podajemy z kromkami domowego pieczywa.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/01/EF41E9EE-CA75-4560-898F-750E402C0121-1024x683.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/01/55F5C75F-44DA-48B2-BC59-230800789BE6-683x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz