Śledzie świąteczne w sosie z musztardowo-majonezowym z cebulką

Śledzie na Boże Narodzenie muszą być . To ważny punkt kulinarny Świąt. 
Muszę Wam powiedzieć, że za przykładem mojej Mamy, teraz planuję wcześniej zakupy na Święta. Dzisiaj np. nabyłam grzyby suszone, zakisiłam buraki i kapustę kiszoną. Nie można dać się zwariować przed samymi Świętami. 
Ale i tak najważniejsze jest to aby być razem z rodziną na Święta. Nie ma większej wartości.

Składniki :

3-4 płaty śledziowe,

Sos :

2 łyżki gęstej, kwaśnej  śmietany 

2 łyżki majonezu,

2 łyżeczki musztardy Dijon,

1 łyżeczka łagodnej musztardy,

1 Średnia cebula,

Łyżka masła,

Sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie

Śledzie moczymy w wodzie lub w wodzie z mlekiem ( 1/1)   około 2 godzin.

Przygotowujemy sos.
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę i smażymy aż cebula będzie miękka i zarumieniona. Gotową odsączamy z tłuszczu, ja włożyłam cebulkę do sitka i po chwili była odsączona z tłuszczu.

W misce mieszamy śmietanę, musztardy, majonez, podsmażoną, odcedzoną cebulę sól, pieprz. 
Do słoika dajemy śledzie i zalewamy sosem. Zostawiamy na minimum 12 godzin do lodówki.
Potem zajadamy z domowym chlebem. 


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.