Śledzie w marynacie octowej z cebulą

Śledzie to ulubione danie na wigilijnym i świątecznym stole. U mnie są jedną z obowiązkowych potraw. Jako wielbicielka śledzi robię je w różnych wersjach.
Dzisiaj propozycja na śledzie w lekkiej marynacie octowej z dodatkiem cebuli. Zrobiłam wczoraj i będą czekać na święta w lodówce.

Składniki:

6   filetów śledziowych,

1 cebula

Marynata:

2 szklanki wody,

1/3 szklanki octu,

1/3 szklanki oleju,

Liść laurowy, 3 ziela angielskie,

Płaska łyżeczka cukru

Wykonanie:

Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i jeśli uznamy, że są za słone to zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 30 minut, odcedzamy wodę i suszymy. Kroimy na około 4 cm kawałki.

Cebule kroimy w paski.
W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodajemy cebulę i gotujemy 3 minuty. Dodajemy do wody ocet, olej, cukier i zagotujemy  minutę. Studzimy aż będzie marynata zimna.

W słoiku układamy śledzie, cebulę, śledzie, cebulę i zalewamy marynatą. Zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.