Doskonała przekąska ze śledzi z dodatkiem korniszonów, cebuli, grzybków marynowanych i jajka. Wielbiciele śledzi będą ukontentowani smakami śledzia, w wersji tatara.
Śledzie można przygotować wcześniej. Na jedną porcję tatara wychodzi 1 duży płat śledziowy, 1 jajko, 1-2 ogórki korniszony ( to zależy od wielkości), 1/2 cebuli i grzybki też zależne od wielkości.
Sos z dodatkiem musztardy, soku z cytryny, oleju dodaje idealnego smaku śledziom.
Taki tatar będzie idealny na imprezę sylwestrową i karnawałową.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/12/BD94D99F-713D-478F-A0A6-BEE1B163FCD5-682x1024.jpeg)
Składniki:
3 płaty śledziowe,
4-5 korniszony,
Parę grzybów marynowanych
2 czerwone cebule,
3 jajka gotowane,
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz
2 łyżeczki musztardy dijon,
Olej rzepakowy
Wykonanie:
Śledzie przygotowujemy wcześniej. Moczymy je w wodzie z mlekiem, następnie płuczemy, suszymy i zalewamy olejem rzepakowym lub lnianym z paroma listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Przygotowujemy tatar.
Śledzie kroimy w kostkę, cebulę, korniszony i grzybki siekamy też w drobną kostkę. Jajko kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem.
W misce mieszamy musztardę, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz i mieszamy.
Śledzie wkładamy do naczynia , dodajemy 3/4 sosu, mieszamy. Trochę sosu zostawiamy do polania.
Układamy warstwowo: śledzie, korniszony, cebula, grzybki i jajko.
Polewamy sosem i podajemy z ciemnym pieczywem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/12/78979018-971B-44EE-B4E3-AFF34007A8B9-1024x682.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/12/A38547A8-4E61-48F1-9D64-422BA0B0CCF8-682x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz