Tatar ze śledzia

Doskonała przekąska ze śledzi z dodatkiem korniszonów, cebuli, grzybków marynowanych i jajka. Wielbiciele śledzi będą ukontentowani smakami śledzia, w wersji tatara. 

Śledzie można przygotować wcześniej. Na jedną porcję tatara wychodzi 1 duży płat śledziowy, 1 jajko, 1-2 ogórki korniszony ( to zależy od wielkości), 1/2 cebuli i grzybki też zależne od wielkości.

Sos z dodatkiem musztardy, soku z cytryny, oleju dodaje idealnego smaku śledziom. 
Taki tatar będzie idealny na imprezę sylwestrową  i karnawałową. 

Składniki:

3 płaty śledziowe,

4-5  korniszony,

Parę  grzybów marynowanych

2 czerwone cebule,

3 jajka gotowane,

Sok z połowy cytryny

Sól, pieprz

2 łyżeczki musztardy dijon,

Olej rzepakowy

 Wykonanie:

Śledzie przygotowujemy wcześniej. Moczymy je w wodzie z mlekiem, następnie płuczemy, suszymy i zalewamy olejem  rzepakowym lub lnianym z paroma listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Przygotowujemy tatar.

Śledzie kroimy w   kostkę,  cebulę, korniszony i grzybki  siekamy  też w drobną kostkę. Jajko kroimy w kostkę i doprawiamy solą i pieprzem. 

W misce mieszamy musztardę, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz i mieszamy.
Śledzie wkładamy do naczynia , dodajemy 3/4 sosu, mieszamy. Trochę sosu zostawiamy do polania. 

Układamy warstwowo: śledzie, korniszony, cebula, grzybki i jajko.

Polewamy sosem i podajemy z ciemnym pieczywem. 




Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.