Drożdżowe brioche z kremem waniliowym

Słodkie, drożdżowe bułeczki, pełne pysznego kremu waniliowego. Czyż to nie jest coś pysznego ? U mnie drożdżowe wypieki są najbardziej ulubionym ciastem a jak są z pysznym nadzieniem to znikają w tempie ekspresowym.
Czasami pytacie mnie czy ciasto drożdżowe jest trudne do wypiekania ? Powiem tak, jeśli poświęci mu się trochę czasu, to nie jest trudne. Ciasto drożdżowe wymaga po pierwsze dłuższej chwili wyrabiania, wyrośnięcia, wyrabiania i ponownie wyrośnięcia. I raczej na skróty nie da się tego zrobić. 

Te słodkie zrobiłam z nadzieniem waniliowym i muszę Wam powiedzieć, że były znakomite. Pulchne, delikatne i ten rozlewający się krem waniliowy, po pierwszym kęsie. Pyszności.



Składniki

500 g  mąki pszennej,

40 g świeżych drożdży

250 ml ciepłego mleka,

3 żółtka
1/2 szklanki cukru,

40 g roztopionego masła,

Szczypta soli

Krem waniliowy:

1 szklanka śmietanki 30%,

3 żółtka,

1 ½ łyżki cukru,

Laska wanilii,

Wykonanie

Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące.

Przygotowujemy zaczyn. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, łyżkę mąki, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn wyrósł ( około 30 minut).

Do dużej miski przesiewamy  mąkę, dodajemy  pozostały cukier, żółtka  i wyrośnięty zaczyn; mieszamy aż wszystko się połączy a następnie dodajemy roztopione masło –  dalej wyrabiamy około 15 min. Im dłużej tym ciasto będzie pulchniejsze.

Gotowe ciasto przykrywamy  i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy chwilę. 

Ciasto dzielimy na małe kawałki ( około 70 g ) i formujemy kulki. Układamy kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
 Pieczemy w 180  stopniach około 25 minut, aż będą rumiane.

Przygotowujemy sos waniliowy. Laskę wanilii kroimy i wyjmujemy ziarenka, które dajemy do śmietanki. Śmietankę podgrzewamy aby była gorąca. W misce ucieramy żółtka z cukrem i jak zrobią się puszyste i białe to ucieramy je w kąpieli wodnej – w większym garnku grzejemy wodę aż będzie wrzeć, następnie zmniejszamy ogień i nad parą ubijamy żółtka. Jak będą gorące, dodajemy ciepłą śmietankę z wanilią i dalej ubijmy nad parą ( około 5 minut). Zdejmujemy z pary.

Wystudzone bułeczki nadziewamy kremem waniliowym, posypujemy cukrem pudrem i zajadamy. 



Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.