Drożdżowa babka z puree z dyni i kruszonką

Składniki:

500 g  szklanki mąki pszennej,

3 dag drożdży,

½ szklanki cukru,

1 szklanka purre  z dyni,

½ szklanki mleka

3 żółtka,

Kruszonka:

2 łyżki zimnego masła,

2 łyżki cukru,  

łyżki mąki

Wykonanie

W naczyniu z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, mieszamy  i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut). 

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, purre z dyni i wyrośnięty zaczyn; następnie wszystko mieszamy ( ja robię to ręcznie) około 8 -10  min. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę a jeśli jest zbyt gęste podlewamy mlekiem. Ciasto powinno być lekkie, nie za bardzo zbite ( twarde).
Ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na deskę i chwilę wyrabiamy. 

Następnie wkładamy do formy na keks, wyłożonej papierem do pieczenia  i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą  dość długo aż  zrobimy kruszonkę. Dajemy do lodówki.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy ciasto jajkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180  stopniach ok. 30 -35 minut. Po tym czasie babkę wyjmujemy, studzimy i wyjmujemy z formy. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.