Rolowane, drożdżowe bułeczki z jeżynami i kruszonką

Na temat słodkich wypieków drożdżowych napisałam już bardzo dużo. Lubimy je w każdej postaci – to klasyk w najlepszym wydaniu. Nigdy się nie znudzi i zawsze znika co do okruszki.

Ja robię ciasta drożdżowe z różnymi dodatkami, owocami lub po prostu czyste ciasto/babka drożdżowa.

Sezon na świeże owoce w pełni a to są najlepsze dodatki do słodkich, drożdżowych wypieków.

Dzisiaj rolowane bułeczki, które z dodatkiem jeżyn, posypane kruszonką smakują wybornie.

Składniki

250 g  mąki pszennej,

20 g drożdży

80 g mleka,

2 jajka,

50 g cukru,

1 mały cukier waniliowy,

40 g masła,

Jeżyny,

Kruszonka

2 łyżki masła,

3 łyżki cukru,

5 łyżek mąki,

½ łyżeczki cynamonu

Wykonanie

Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące.

Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy połowę cukru, łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 30 minut).

Masło topimy i schładzamy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, jajka, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn; mieszamy aż wszystko się połączy a następnie dodajemy stopione masło- dalej wyrabiamy około 15 min.

Gotowe ciasto odstawiamy, przykryte do wyrośnięcia, około godzinę.

Jeżyny myjemy, suszymy  i kroimy na mniejsze  kawałki.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na średnią grubość. Dajemy na ciasto kawałki jeżyn i zwijamy w rulon. Kroimy w paski po około 3 cm szerokości.

Formę na tort/tartę  smarujemy masłem i układamy kawałki ciasta, wierzchem z jeżynami. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 40 minut.

Jak bułeczki podrosną smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy kruszonką

Pieczemy w 180 stopniach 30- 40 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.