Drożdżowe bułeczki z płatkami migdałów

Wiem, że drożdże teraz, w czasach zarazy to deficytowy towar ale pojawiają się w sklepach. Ja mam zapas suszonych drożdży bo wypieki drożdżowe to nasze ulubione więc suszone drożdże to u mnie jeden z podstawowych zapasowych produktów w kuchni. Świeże drożdże można także zamrozić by w razie potrzeby mieć je pod ręką.
Drożdżowe bułeczki są zawsze mile widziane na śniadanie i na deser. Do tego domowa konfitura i świat wygląda znacznie przyjemniej.

Składniki –  na 8 sztuk

2 ½ szklanki mąki pszennej,

50 g świeżych drożdży,

Szczypta soli,

1/2 szklanki cukru,

Łyżka cukru waniliowego,

250 ml ciepłego mleka,

1 jajko,

2 żółtka,

3 łyżki  masła,

Płatki migdałów,

1 Białko do smarowania

Wykonanie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i mieszamy.

Przygotowujemy zaczyn. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru, szczyptę soli i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. 

Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia.

Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtka i mieszamy około 3 minut. Dodajemy wystudzone  masło i wszystko wyrabiamy dokładnie ( około 10 minut) aby ciasto było elastyczne. 

Gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło ( około 60 minut).

Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i chwilkę jeszcze wyrabiamy. Z ciasta wyrabiamy kulki  ( około 8 sztuk).

Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 190 stopni.

W misce mieszamy widelcem białko.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w piekarniku około 20-25 minut aż będą miały złoty kolor.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.