Pulchne bułeczki na śniadanie

Jak lubicie pszenne, pulchne bułeczki na śniadanie to ten przepis będzie dla Was. Są pyszne, na śniadanie z masłem, dżemem, twarogiem, serem żółtym, a może z dobrą wędliną. Jak kto lubi.
Najlepsze są jeszcze ciepłe, z chrupiącą skórką.

Składniki

500 g  mąki pszennej,

30 g świeżych drożdży

300 ml  mleka,

1 jajko,

Łyżeczka cukru,

Łyżeczka płaska soli,

40 g roztopionego masła

Wykonanie

Jajko i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące.Przygotowujemy zaczyn.
Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy pół łyżeczki cukru, łyżkę mąki, szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn wyrósł ( około 30 minut).

Do dużej miski przesiewamy  mąkę, dodajemy  pozostały cukier, jajko, sól i wyrośnięty zaczyn; mieszamy aż wszystko się połączy a następnie dodajemy roztopione masło –  dalej wyrabiamy około 15 min. Im dłużej tym ciasto będzie pulchniejsze.

Gotowe ciasto przykrywamy  i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godz.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy chwilę. 

Ciasto dzielimy na małe kawałki ( około 70 g ) i formujemy kulki. Układamy kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Smarujemy roztopionym masłem.

 Pieczemy w 180  stopniach około 20-25 minut, aż będą rumiane.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.