Wieniec drożdżowy ze szpinakiem i serem kozim

Wieniec drożdżowy ze szpinakiem i serem kozim. Czyż to nie brzmi smakowicie ?
Zabierałam się do takiego pieczywa od jakiegoś czasu i w końcu udało się upiec wieniec z farszem ze szpinaku i sera koziego. Jest pyszne jako samodzielny chlebek z nadzieniem, aromatyczny i  mięciutki. 
Na świątecznym stole będzie się prezentować znakomicie i tak też będzie smakować. 


Składniki:

1 szklanka mleka,
15 g drożdży świeżych,
1 łyżeczka cukru,
1 jako,
2 łyżki roztopionego masła,
łyżeczka płaska soli,
3 szklanki mąki pszennej,

Farsz:
500 szpinaku świeżego,
100 sera koziego,
2 ząbki czosnku,
Starty ser parmezan


Wykonanie

Zaczyn: 
1/2 szklanki mleka ciepłego mieszamy z drożdżami, 2 łyżkami mąki, szczyptą soli i cukru. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, sól, cukier, resztę letniego mleka i zagniatamy ciasto przez 2 minuty. Dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy  około 10 minut. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Szpinak myjemy i suszymy. Przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oliwy i wyciśnięte ząbki  czosnku.  Dusimy aż nie będzie wody na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką chwilę zagniatamy i wałkujemy na prostokąt, dość cienki. Ciasto smarujemy oliwą, posypujemy parmezanem, dodajemy szpinak, na całość i kawałki sera koziego. Zawijamy w rulon. Rulon nacinamy wzdłuż i obracamy dwa powstałe wałki, farszem na wierzchu, formując warkocz. 
Zakręcamy w koło i łączymy ciasto. 
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawimy do wyrośnięcia na około 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. 


Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Joanna
    Grudzień 23
    Odpowiedz

    Ciasto lepiło się strasznie, trzeba było dodać jeszcze szklankę maki. Nie polecam przepisu na ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.