Choinka drożdżowa ze szpinakiem i serem mozarella


Czas grudniowy jest piękny, rozświetlony, pełen świątecznych smaków, aromatów. Robimy plany na świąteczny stół, szykujemy prezenty dla najbliższych, czyli piękny grudniowy czas. Dla mnie grudzień to czas przygotowań do Świąt, do spotkań z moimi najbliższymi. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez  Najbliższych mi osób. Od kiedy nie ma rodziców to tym bardziej cenię sobie nasze spotkania przy świątecznym stole. 
Dlatego szykuję z radością różne potrawy na ten czas. Dzisiaj mam przepis na smaczną i aromatyczną choinkę. Jest z ciasta drożdżowego, ze szpinakiem i serem mozarella. Na świąteczny stół będzie idealna. 



Składniki:

250 g mąki pszennej,
100  ml mleka,
9 g drożdży świeżych,
1/2  łyżeczki cukru,
1 jako,
2 łyżki roztopionego masła,
łyżeczka  soli,

Farsz:
500 szpinaku świeżego,
3 ząbki czosnku,
Starty ser mozarella 

Wykonanie

Zaczyn: 
Z  mleka ciepłego robimy zaczyn,  mieszamy z drożdżami, 2 łyżkami mąki, szczyptą soli i cukru. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, sól, cukier  i zagniatamy ciasto przez 2 minuty. Dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy  około 10 minut. Przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Szpinak myjemy i suszymy. Przekładamy na patelnię, dodajemy łyżkę oliwy i wyciśnięte ząbki  czosnku.  Dusimy aż nie będzie wody na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną  mąką, chwilę zagniatamy i wałkujemy na prostokąt.  Na ciasto dajemy szpinak i starty ser mozarella.  Zawijamy w rulon. 
Rulon kroimy na kawałki 2-3 cm. Powinno być 17 kawałków. 
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy kawałki ciasta, formując choinkę. Na zdjęciu widać po ile zwiększamy kawałki ciasta. 
Przykrywamy ściereczką i zostawimy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie, rozbijamy jajko i smarujemy ciasto.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 180 stopni i pieczemy 30- 35  minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.