Bułeczki burgerowe

Czasami przychodzi chęć na domowe burgery, takie z dobrym wołowym mięsem. Nie jem mięsa często, raczej sporadycznie. Ale jak przyjdzie chęć na coś z mięsa, to kupuję dobre, sprawdzone mięso i przygotowuję danie z mięsem.

Dzisiaj przepis na bułeczki do burgerów bo jak przyszła ochota na burgery, to bułeczki też musiały być zrobione w domu. Są piękne, smaczne i idealne do burgerów. 


Składniki –  na 8 sztuk

2 ½ szklanki mąki pszennej,

50 g świeżych drożdży,

1   łyżeczka soli,

2  łyżki cukru,

250 ml ciepłego mleka,

1 jajko,

1 żółtko,

3 łyżki  masła,

Ziarna sezamu,

Wykonanie

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy.

Przygotowujemy zaczyn. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia drożdży. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. 

Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia.

Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtko i mieszamy około 3 minut. Dodajemy wystudzone  masło i wszystko wyrabiamy dokładnie ( około 10 minut) aby ciasto było elastyczne. 

Gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło ( około 50 minut).

Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i chwilkę jeszcze wyrabiamy. Z ciasta wyrabiamy kulę, rozpłaszczamy  ją ( około 8 sztuk).

Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 200 stopni.

W misce mieszamy widelcem żółtko i mleko. 

Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut aż będą miały złoty kolor.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.