Bułki hamburgerowe

Pyszne, domowe i szybkie do zrobienia bułeczki do domowych Fast foodów . Są białe, maślane i super smakują np. z burgerem z wołowiny z różnymi dodatkami.

Zrobiłam je w ramach rozpieszczania swoich dzieci –  czasami tak trzeba.

Jeśli lubimy Fast foody i chcemy aby były zdrowe to róbmy je w domu, z dobrych składników.

Takie bułeczki sprawdzą się również jako śniadaniowe np. z dobrym twarogiem lub domową wędliną.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki –  na 8 sztuk

2 ½ szklanki mąki pszennej,

50 g świeżych drożdży,

½  łyżeczki soli,

½ łyżki cukru,

230 ml ciepłego mleka,

1 jajko,

100 g masła,

Ziarna sezamu,

1 żółtko i 2 łyżki mleka

Wykonanie

Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy.

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia drożdży.

Do mąki dodajemy mleko z  drożdżami, jajko, wystudzone  masło i mieszamy. Wszystko wyrabiamy dokładnie ( około 10 minut) aby ciasto było elastyczne. Podsypujemy je od czasu do czasu mąką.

Gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło ( około 45 minut).

Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i chwilkę jeszcze wyrabiamy. Z ciasta wyrabiamy kulę, wałkiem ją rozpłaszczamy i formujemy kuleczki ( około 8 sztuk).

Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

W misce mieszamy widelcem żółtko i mleko do smarowania bułeczek.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut aż będą miały złoty kolor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.