Pyszne, domowe i szybkie do zrobienia bułeczki do domowych Fast foodów . Są białe, maślane i super smakują np. z burgerem z wołowiny z różnymi dodatkami.
Zrobiłam je w ramach rozpieszczania swoich dzieci – czasami tak trzeba.
Jeśli lubimy Fast foody i chcemy aby były zdrowe to róbmy je w domu, z dobrych składników.
Takie bułeczki sprawdzą się również jako śniadaniowe np. z dobrym twarogiem lub domową wędliną.
Składniki – na 8 sztuk
2 ½ szklanki mąki pszennej,
50 g świeżych drożdży,
½ łyżeczki soli,
½ łyżki cukru,
230 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
100 g masła,
Ziarna sezamu,
1 żółtko i 2 łyżki mleka
Wykonanie
Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy.
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia drożdży.
Do mąki dodajemy mleko z drożdżami, jajko, wystudzone masło i mieszamy. Wszystko wyrabiamy dokładnie ( około 10 minut) aby ciasto było elastyczne. Podsypujemy je od czasu do czasu mąką.
Gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło ( około 45 minut).
Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i chwilkę jeszcze wyrabiamy. Z ciasta wyrabiamy kulę, wałkiem ją rozpłaszczamy i formujemy kuleczki ( około 8 sztuk).
Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze około 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
W misce mieszamy widelcem żółtko i mleko do smarowania bułeczek.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut aż będą miały złoty kolor.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz