Bułeczki do hamburgerów

Delikatne, puszyste i pyszne bułeczki do hamburgerów. Przepis znalazłam na blogu Kwestii Smaku i stwierdzam, że jest rewelacyjny. Bułeczki są idealne do hamburgerów.

Przygotowywałam w ostatnią niedzielę imieninowy obiad dla rodziny i postanowiłam zrobić domowe hamburgery dla moich siostrzeńców. Uważam, że domowe hamburgery są dużo lepsze i zdrowsze – szczególnie dla dzieci. Zrobiłam burgery z łososia i wołowiny. Jedna i druga wersja smakowała moim gościom.

To jest właśnie moja satysfakcja i przyjemność z gotowania – jeśli to co gotuję, piekę smakuje moim gościom. To lubię robić i cieszę się jak moje dania smakują innym.

Cieszę się również jak dostaję maile od Was, moich czytelników kiedy przygotowujecie dania z moich przepisów i chwalicie się nimi, że wyszły smaczne i pyszne. Dziękuję za te miłe komentarze bo one dają mi dużo satysfakcji i wiem, że mam dla kogo prowadzić bloga. Muszę Wam powiedzieć, że w mojej pracy także jest wiele osób, które przygotowują dania z moich przepisów 😉 Ogromną przyjemność sprawia mi to jak przychodzą i radzą się co mają zrobić dla dzieci na obiad, kolację a już najmilsze jest to jak przynoszą mi spróbować to co zrobili z mojego przepisu.

“Pani Breniu, proszę spróbować czy jest dobre, jak smakuje….. wyszło równie dobre jak Pani?”

To jest najmilsze i powoduje, że mam chęci do gotowania, pieczenia i szukania nowych przepisów dla Was.. No, koniec tych uczuć, bierzcie się za pieczenie bułeczek do hamburgerów!

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

500 g mąki pszennej typ 500,

50 g świeżych drożdży,

1 łyżeczka soli,

230 ml ciepłego mleka,

1 jajko,

5 żółtek,

100 g masła,

½ łyżki cukru plus 1 łyżeczka cukru,

Ziarna sezamu,

1 żółtko i 2 łyżki mleka

Wykonanie

Masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy aby było miękkie.

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. Mleko delikatnie podgrzewamy. Połowę mleka przelewamy do miski, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Całość dokładnie mieszamy ( drożdże muszą być rozpuszczone) i zostawiamy w ciepłe miejsce aby urosło.

W innej misce ubijamy żółtka, jajko, pół łyżki cukru – masa powinna być delikatnie biała po ubiciu.

Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę mleka, ubite żółtka i mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i wszystko wyrabiamy dokładnie ( około 10 minut) aby ciasto było elastyczne. Podsypujemy je od czasu do czasu mąką.

Gotowe przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło ( około 1 godz).

Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką i chwilkę jeszcze wyrabiamy. Z ciasta wyrabiamy kulę, wałkiem ją rozpłaszczamy i formujemy kuleczki ( około 12 sztuk).

Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze około 30-40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

W misce mieszamy widelcem żółtko i mleko do smarowania bułeczek.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku około 15 minut aż będą miały złoty kolor. Drugą partię bułeczek pieczemy tak samo.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.