Bagietki pszenne

Przy okazji przygotowywania się do prowadzenia warsztatów ‘chlebowych’ zamówiłam sobie specjalne formy do pieczenia bagietek. Już nie raz piekłam je, jednak ze względu na brak profesjonalnych form starałam sobie radzić domowymi sposobami. Co skutkowało, może i smacznymi, ale nie do końca idealnymi w wyglądzie i efekcie bagietkami. Tym razem skorzystałam też z przepisu z książki Piotra Kucharskiego, w której jest wiele ciekawych wskazówek na temat wypiekania chleba. Bagietki wyszły pyszne, pulchne i pachnące, aż miałam ochotę zajadać się samą, odrywaną po kawałeczku.

Oczywiście można je upiec bez specjalnej formy, jednak nie będą wtedy takie kształtne.

bagietki-003

Składniki:

Zaczyn

250 g mąki pszennej typ 750

3 g drożdży świeżych

250 ml letniej wody

Ciasto:

600 dag maki pszennej typ 750

300 ml letniej wody

10g drożdży świeżych

2 łyżeczki soli

Łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania

Wcześniej przygotowujemy zaczyn. W misce mieszamy składniki na zaczyn, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12   godzin do fermentacji.

Po tym czasie przystępujemy do przygotowania właściwego ciasto na bagietki. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mieszamy do rozpuszczenia. Do większej miski dajemy mąkę, sól, oliwę, rozpuszczone drożdże z wodą, następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy   ciasto, około 7-8 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania podsypujemy mąką ciasto.

Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godziny, aż podwoi swoją objętość. Dodatkowo w połowie rośnięcia zwilżoną dłonią naciągamy każdy bok ciasta do środka. Ta czynność spowoduje, że bagietka będzie puszysta.

Ciasto przekładamy na stolnicę, podsypaną mąką i lekko zagniatamy. Następnie dzielimy na 4 równe części, formujemy bagietki i układamy na wysmarowanej oliwą blaszce. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Pieczemy w nagrzanym do 230 stopni i z wodą do parowania w środku piekarniku przez ok. 20 – 25 minut.

bagietki-001

bagietki-002

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.