Bakłażan zapiekany z serem kozim i szpinakiem

Lekkie a zarazem pyszne danie na ciepłą kolację dla gości lub rodziny.

Plastry bakłażana grillujemy ,  dodajemy do tego szpinak, suszone pomidory, ser kozi  i na koniec wszystko zapiekamy. Doprawiamy tymiankiem i mamy  aromatyczną zapiekankę z bakłażana.

Takie danie  możemy zapakować w pudełko  i  zabrać do pracy – z pewnością będzie  lekkim ale sycącym  posiłkiem.

DSC_0011

Składniki

Jeden bakłażan – średniej wielkości

200 g sera koziego ,

Suszone  pomidory w zalewie ,

300g szpinaku – świeżego lub mrożonego,

2 ząbki czosnku,

200g sera mozarella,

Oliwa,

Tymianek, sól, pieprz

Wykonanie

Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy na patelni posmarowanej oliwą.

Szpinak myjemy i  suszymy. Na patelni podgrzewamy oliwę dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i krótko podsmażamy. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 5-7 minut.  Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy plasterki bakłażana, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na to nakładamy po łyżce szpinaku, następnie plaster suszonego pomidora, następnie solidne porcje sera koziego i na koniec plaster bakłażana. Ponownie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Całość przykrywamy folią.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do tem 190 stopni i pieczemy  około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, posypujemy bakłażany serem mozarella i ponownie zapiekamy – bez folii około 10 minut – ser powinien być lekko zarumieniony.

 DSC_0015 DSC_0028

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.