Bakłażany zapiekane ze szpinakiem, pomidorami i serem

Czy wiecie, że już są kasztany ? Dzisiaj idąc do pracy zebrałam parę sztuk świeżutkich, lśniących i brązowych z oczkami kasztanów. Miałam też po raz kolejny taką refleksję o szybkim mijaniu czasu. Chodzę tą drogą od paru lat do pracy i te kasztanowce stanowią swego rodzaju wyznacznik czasu. Widzę, je jak zaczynają kwitnąć na wiosnę, najpierw liście, potem kwiaty. To sygnał, że czas matur. Pamiętacie…? Kwitną kasztany  to  mamy maj i matury.

Potem w lecie jakoś mniej je zauważam ale jak zaczynają spadać na chodnik owoce to znak, że zbliża się szybkimi krokami jesień. I tak już parę lat mam takie sezonowe widoki na kasztany.

Ta pora, to też znak, że mamy już na straganach nasze świeże i pyszne warzywa i owoce. Robimy z nich przetwory żeby w zimie wspomagały zdrowotnie i smakowo jak będzie szaro i zimno. U mnie ogórki zakiszone, sok malinowy, dżemy i przecier pomidorowy   zrobiła moja kochana Siostra i podzieliła się z nami. Za chwilę będzie czas na kiszenie kapusty, chociaż ja kiszę ją w mniejszych porcjach ale dość często. Kiszonki to samo zdrowie i trzeba je jeść najczęściej jak się da. Wspomagają naszą odporność.

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne o tej porze roku danie. Bakłażan, który jest już dostępny  z polskich upraw, do tego świeży szpinak, też polski, polskie pomidory i sery. Proste i szybkie danie na kolację lub  obiad.

Składniki:

1-2 bakłażany średniej wielkości,

2 pomidory,

100g szpinaku świeżego,

100 g sera gorgonzola,

Ser mozarella w kulce,

Sól, pieprz

Wykonanie

Bakłażany myjemy, kroimy  na dwie równe części, solimy i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym wodę zgromadzoną na bakłażanie.

Szpinak myjemy i podsmażamy na patelni razem z kawałkami sera gorgonzola około 4 minut.

Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Mozarellę ścieramy na grubych oczkach.

Układamy  połówki bakłażanów w naczyniu żaroodpornym.

Układamy na plastrach bakłażana podsmażony szpinak, pomidory – doprawiamy solą, pieprzem i na koniec  posypujemy mozarellą.

Pieczemy w piekarniku, nagrzanym wcześniej do 160 stopni około 20, 30 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.