Babeczki z kremem orzechowym i jeżynami

Słodkie, małe  i kruche babeczki to  ulubiony deser wielu z nas. Są kruche, z różnym kremem i różnymi, sezonowymi owocami. Moje są dzisiaj z pysznym kremem z parzonych żółtek i ulubionym  masłem orzechowym.

Takie słodkie babeczki dobrze jest przełamać kwaśnymi owocami. Ja wybrałam jeżyny bo są dość kwaśne. W połączeniu z kremem orzechowym były rewelacyjne

Składniki na ciasto do babeczek :

250 g  mąki pszennej,

3 żółtka ,

5 g cukru pudru,

170  g masła zimnego,

Szczypta soli,

Składniki na krem z masła orzechowego

5 żółtek,

100 g cukru,

4 łyżki masła orzechowego

Wykonanie:

Ciasto na babeczki.

Do misy miksera dajemy kawałki masła, żółtka, cukier i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, mieszamy i jak powstanie jednolita kula, zawijamy ją w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny.

Foremki na babeczki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do foremek na babeczki i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 15min

Przygotowujemy krem z masłem orzechowym.

Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier, następnie ubijamy nad garnkiem z gotującą się wodą do momentu aż powstanie jednolita, gęsta masa – około 10 minut. Jak będzie gęsta masa odstawiamy do schłodzenia a następnie dodajemy masło orzechowe i mieszamy.

Gotowy, wystudzony krem wykładamy na babeczki i dodajemy świeże jeżyny.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.