Ciasto kokosowe z konfiturą z czarnej porzeczki bez pieczenia

Pyszne, nie za słodkie ciasto bez pieczenia, w sam raz na bożonarodzeniowy deser. Wygląda jak oprószone śniegiem a przez połączenie kremu śmietanowo-kokosowego z kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszne. Konfiturę z czarnej porzeczki przygotowuję co roku sama bo uważam, że jest to najlepsza konfitura do różnych ciast: bezy, biszkoptu, drożdżowego ciasta. Moja ulubiona.

Warto przygotować ciasto  dzień wcześniej i potrzymać przez noc w lodówce aby dobrze stężało. Ciasto nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie więc dla zabieganych, przed Świętami osób jest idealne.

Składniki na blachę o wymiarach 21 / 25 cm

5 opakowań herbatników typu petit, kakaowych

500 ml śmietany kremówki 30 %,

2 opakowania śmietanfix,

300 g serka mascarpone,

Szklanka wiórków kokosowych,

300g konfitury z czarnej porzeczki,

4 łyżki cukru pudru,

Wykonanie

Przygotowujemy krem.

W misce ubijamy mocno schłodzoną śmietanę i jak będzie trochę ubita dodajemy śmietanfix z 3 łyżkami cukru pudru i ubijamy aż mocno zgęstnieje. Następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy – można mikserem. Na koniec dajemy 4 łyżki wiórków kokosowych i znowu dokładnie mieszamy.

Na dnie blachy, wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą porcję herbatników. Wykładamy na nie konfiturę z czarnej porzeczki i równomiernie smarujemy. Następnie dajemy krem śmietanowo-kokosowy, rozsmarowujemy i znowu  warstwę herbatników, konfiturę, krem i tak jeszcze 2 warstwy. Na koniec dajemy grubszą warstwę kremu.

Wiórki mieszamy z łyżką cukru pudru  i posypujemy na wierzchu ciasta, dość obficie. Na koniec można dać owoce lub zostawić ciasto z takim puchem śnieżnym

Schładzamy ciasto minimum 3 godziny  w lodówce.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Bronisława
    29 stycznia
    Odpowiedz

    Witam. Herbatniki można namoczyć przed ułożeniem?

  2. Brenia
    16 lutego
    Odpowiedz

    Witaj, nie trzeba moczyć herbatników bo będą za miękkie. Herbatniki nasiąkają konfiturą i kremem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.