Pyszne, nie za słodkie ciasto bez pieczenia, w sam raz na bożonarodzeniowy deser. Wygląda jak oprószone śniegiem a przez połączenie kremu śmietanowo-kokosowego z kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszne. Konfiturę z czarnej porzeczki przygotowuję co roku sama bo uważam, że jest to najlepsza konfitura do różnych ciast: bezy, biszkoptu, drożdżowego ciasta. Moja ulubiona.
Warto przygotować ciasto dzień wcześniej i potrzymać przez noc w lodówce aby dobrze stężało. Ciasto nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie więc dla zabieganych, przed Świętami osób jest idealne.
Składniki na blachę o wymiarach 21 / 25 cm
5 opakowań herbatników typu petit, kakaowych
500 ml śmietany kremówki 30 %,
2 opakowania śmietanfix,
300 g serka mascarpone,
Szklanka wiórków kokosowych,
300g konfitury z czarnej porzeczki,
4 łyżki cukru pudru,
Wykonanie
Przygotowujemy krem.
W misce ubijamy mocno schłodzoną śmietanę i jak będzie trochę ubita dodajemy śmietanfix z 3 łyżkami cukru pudru i ubijamy aż mocno zgęstnieje. Następnie dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy – można mikserem. Na koniec dajemy 4 łyżki wiórków kokosowych i znowu dokładnie mieszamy.
Na dnie blachy, wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą porcję herbatników. Wykładamy na nie konfiturę z czarnej porzeczki i równomiernie smarujemy. Następnie dajemy krem śmietanowo-kokosowy, rozsmarowujemy i znowu warstwę herbatników, konfiturę, krem i tak jeszcze 2 warstwy. Na koniec dajemy grubszą warstwę kremu.
Wiórki mieszamy z łyżką cukru pudru i posypujemy na wierzchu ciasta, dość obficie. Na koniec można dać owoce lub zostawić ciasto z takim puchem śnieżnym
Schładzamy ciasto minimum 3 godziny w lodówce.
Witam. Herbatniki można namoczyć przed ułożeniem?
Witaj, nie trzeba moczyć herbatników bo będą za miękkie. Herbatniki nasiąkają konfiturą i kremem.