Proste ale pyszne ciasteczka maślane z pistacjami. Maślane, kruche, doskonałe do chrupania przy świątecznym stole. W ubiegłym roku zrobiła je moja siostra i były hitem świąt więc w tym roku będą u nas ponowie.
Pistacje można kupić np. w Lidlu już gotowe, obrane w wersji słonej i bez soli więc dodatkowo nie trzeba bawić się z ich łuskaniem.
Zachęcam także do sprawdzenia podobnego przepisu na ciasteczka maślane z dodatkiem żurawiny.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/12/A21CE8C7-FB1D-490E-BEA9-974962C5088E-682x1024.jpeg)
Składniki:
3/4 szklanki obranych niesolonych pistacji (można pokroić na mniejsze kawałeczki)
90 g cukru,
150 g masła miękkiego,
230 gram mąki,
2 łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu
Wykonanie:
W misce ucieramy masło z cukrem, przez 5-7 minut aż będzie kremowe. Dodajemy mąkę, śmietanę i dalej ucieramy wszystko chwilę.
Na końcu dodajemy pistację i mieszamy bardzo krótko do połączenia składników.
Z ciasta formujemy wałek ( grubość wałka w zależności jakiej wielkości chcemy ciasteczka), owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Chłodzimy przez godzinę ale najlepiej zostawić na całą noc do schłodzenia.
Po wyjęciu z lodówki ciasto smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze. Kroimy na kawałki około 1 cm.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 10-15 minut (brzegi ciastek zarumienią się). Wyjmujemy i studzimy. Gotowe ciasteczka maślane z pistacjami mogą leżeć kilka dni.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/12/95138138-E3FE-4EA2-8C19-FA6EE55FA783-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/12/BDAF2D1F-6D16-43A2-8F18-D423ED96D797-682x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz