Ciasteczka maślane z pistacjami

Proste ale pyszne ciasteczka maślane z pistacjami. Maślane, kruche, doskonałe do chrupania przy świątecznym stole. W ubiegłym roku zrobiła je moja siostra i były hitem świąt więc w tym roku będą u nas ponowie. 
Pistacje można kupić np. w Lidlu już gotowe, obrane w wersji słonej i bez soli więc dodatkowo nie trzeba bawić się z ich łuskaniem. 


Zachęcam także do sprawdzenia podobnego przepisu na ciasteczka maślane z dodatkiem żurawiny.

Składniki:

3/4  szklanki obranych niesolonych pistacji (można pokroić na mniejsze kawałeczki)

90 g cukru,

150 g masła miękkiego,

230 gram mąki,

2 łyżki gęstej śmietany lub gęstego jogurtu

 Wykonanie:

W misce ucieramy masło z cukrem, przez 5-7 minut aż będzie kremowe.  Dodajemy mąkę, śmietanę i dalej ucieramy wszystko chwilę.
Na końcu dodajemy pistację i mieszamy  bardzo krótko do połączenia składników. 

Z ciasta formujemy   wałek ( grubość wałka w zależności jakiej wielkości chcemy ciasteczka), owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Chłodzimy przez godzinę ale najlepiej zostawić na całą noc do schłodzenia. 

Po  wyjęciu z lodówki ciasto smarujemy  białkiem i obtaczamy  w cukrze. Kroimy na kawałki około 1 cm.
Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 10-15 minut (brzegi ciastek zarumienią się). Wyjmujemy i  studzimy. Gotowe ciasteczka maślane z pistacjami mogą leżeć kilka dni.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.