Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Jesienne, drożdżowe  słodkości ze śliwkami. Kto nie lubi ciepłych jeszcze drożdżówek z zapieczonymi śliwkami, posypane obficie słodką kruszonką. Nie znam takich osób. 
Dzisiaj, przy poniedziałku zachęcam Was do upieczenia takich pyszności.

Składniki na 15 sztuk:

500 g mąki pszennej,

5 dag drożdży 4 łyżki cukru

200 ml mleka,

3 jajka w tym 1 do smarowania 

50 g masła,

Cynamon,

Śliwki – około 500 g

Kruszonka:

2 łyżki zimnego masła,

2 łyżki cukru,  3 łyżek mąki

Wykonanie

Jajka i drożdże wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe ale nie za gorące, dodajemy pokruszone drożdże,  łyżkę cukru,  łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut aby drożdże popracowały.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy podrośnięty zaczyn, jajka, resztę cukru i mieszamy, następnie dodajemy  roztopione, wystudzone  masło i wyrabiamy ciasto około 10-15 minut aż będzie gładkie. Przykrywamy i zostawiamy na około 1 godz aby wyrosło.

Śliwki myjemy i drylujemy. 
Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy ze sobą  dość długo aż  zrobimy kruszonkę. Dajemy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski na deskę podsypaną mąką i wyrabiamy  około 10 minut.
Następnie formujemy grubszy wałek,  dzielimy go  na równe 15 części i formujemy z nich kule. Rozpłaszczamy kule i robimy wgłębienia tak aby zmieściły się w nich śliwki. 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i dajemy drożdżówki, układamy na nich kawałki śliwek. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie smarujemy brzegi roztrzepanym jajkiem, posypujemy cynamonem i kruszonką. 

Tak przygotowane drożdżówki  wkładamy  do piekarnika i pieczemy w rozgrzanym  do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.