Drożdżowe zawijańce z serkiem i śliwkami

Te zawijańce spodobają się wszystkim dzieciom, nie tylko małym.

Dzisiaj dzieci zaczynają szkołę więc zachęcam do przygotowywania domowych drożdżówek z owocami bo takie, dzieci z pewnością zabiorą na drugie śniadanie do szkoły.

Moja mama była specjalistką od ciast drożdżowych, piekła wyśmienite J Dostawaliśmy do szkoły takie właśnie domowe bułeczki, rogaliki. Na wycieczki szkolne obowiązkowo dostawałam pieczone przez mamę bułeczki, koleżanki też na tym korzystały.

Często słyszę, że ciasta drożdżowe są trudne i pracochłonne. To dzisiejsze jest bardzo proste i jedyne co jest czasochłonne to przechowywanie w lodówce. Ma też tą zaletę, że dość długo zachowuje świeżość. Serek jest dość wilgotny a z dodatkiem śliwek smakuje wybornie.

Koniecznie róbcie dzieciom domowe drożdżówki bo są pyszne i nie mają żadnych spulchniaczy, polepszaczy …itd

DSC_0351 .

Składniki:

400 g mąki

125 g masła

1 cukier waniliowy

5 dag drożdży

1 łyżka cukru

3 łyżki gęstej śmietany

2 jajka,

Masa serowa

200g twarogu,

2 żółtka,

2 łyżki cukru

Śliwki,

Płatki migdałów

Wykonanie

Mąkę, masło oraz jeden cukier waniliowy wykładamy na stolnicę i siekamy  razem.

Resztę składników umieszczamy w misce, rozrabiamy na rozczyn i dodajemy do posiekanych na stolniczce składników. Dokładnie rozmieszamy, wyrabiamy ciasto i tak przygotowane odkładamy na min. 1h do lodówki.

W międzyczasie robimy masę serową. Twaróg dajemy do miski, dodajemy żółtka, cukier i dokładnie rozdrabniamy – ja zrobiłam to widelcem.

Formę na tort ( otwieraną ) smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt, nie za bardzo cienki ( około 1,5 cm). Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę serową i zwijamy w roladę. Roladę kroimy na kawałki i układamy do wysmarowanej masłem formy tortowej tak aby serek był na wierzchu. Śliwki myjemy, drylujemy i kawałki wkładamy do zawijańców z serem – dajemy dość gęsto. Na koniec posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy w rozgrzanym  do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.

DSC_0365 DSC_0357

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 2 września
    Odpowiedz

    Boskie! Uwielbiam domowe drożdżówki 🙂

  2. Brenia
    2 września
    Odpowiedz

    My też uwielbiamy drożdżowe wypieki 🙂 Te były wyjątkowo pyszne !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.