Składniki na około 8 sztuk
250 g mąki pszennej,
5 dag drożdży świeżych,
90 g masła
70 ml mleka,
60 g cukru,
1 jajko,
400 g jagód,
4 łyżki cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wykonanie
Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 20 minut). Masło roztapiamy i studzimy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, jajko i wyrośnięty zaczyn; mieszamy wszystko razem około 10minut.
Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjmujmy ciasto z lodówki i chwilę zostawiamy aby się ociepliło.
Jagody czyścimy, płuczemy i suszymy.
Dodajemy do jagód przed samym formowaniem ( w przeciwnym razie szybko puści sok) mąkę ziemniaczaną i cukier – mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy mąką, dzielimy na 8 części wałkujemy na placek o średnicy około 12 cm. Taki placek wkładamy do miski/kokilki i dodajemy jagody ( 3-4 łyżki). Następnie składamy ciasto, przeciwległe boki zlepiamy i formujemy bułeczki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy jagodzianki, zlepieniem do dołu, robiąc małe odstępy między bułeczkami. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak podrosną smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 20- 25 minut . Posypujemy cukrem pudrem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz