Jagodzianki pełne jagód

Składniki na około 8 sztuk 

250  g mąki pszennej,

5 dag drożdży świeżych,

90  g masła

 70 ml mleka,

60 g cukru,

1 jajko,

400 g jagód,

4 łyżki cukru,

2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wykonanie

Mleko podgrzewamy tak aby było ciepłe ale nie gorące. Do naczynia z ciepłym mlekiem rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę  cukru i soli, mieszamy i odstawiamy na chwilę aby zaczyn urósł ( około 20 minut). Masło roztapiamy i studzimy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy  pozostały cukier, jajko i wyrośnięty zaczyn; mieszamy wszystko razem około 10minut.

Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i dajemy do lodówki na noc.  

Następnego dnia wyjmujmy ciasto z lodówki i chwilę zostawiamy aby się ociepliło.

Jagody czyścimy, płuczemy i suszymy.
Dodajemy do jagód przed samym formowaniem ( w przeciwnym razie szybko puści sok) mąkę ziemniaczaną i cukier – mieszamy.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na deskę, podsypujemy mąką, dzielimy na 8 części wałkujemy na placek o średnicy około 12 cm. Taki placek wkładamy do miski/kokilki i dodajemy jagody ( 3-4 łyżki). Następnie składamy ciasto, przeciwległe boki zlepiamy i formujemy bułeczki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy jagodzianki,  zlepieniem do dołu, robiąc małe odstępy między bułeczkami. Gotowe zostawiamy ponownie do wyrośnięcia na około godzinę.

Jak podrosną smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem. Pieczemy w nagrzanym do 200   stopni piekarniku   20- 25 minut . Posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.